Sunday, January 30, 2011

Buleh tak kawan jadi kekasih?

Satu persoalan yang cukup lame aku simpan. Mesti ada kawan2 aku yang baca neh berpikir;

Ali pikir "Itik suke aku, eiuu..die gay kot??"
Abu pulak pikir "Bodoh menatang itik neh, buang tebiat ker??"
Kawan aku, si Selena Gomez tu mesti pikir "Zul suke aku, best nyer..nak kene ajak dia nikah terus neh"

Saya bukan GAY (gayah anak yassin), saya suka perempuan yang tiada halkum..

Mesti ada jugak yang tersenyum2 tengok tajuk entry neh.. Aku tau ada yang simpan perasaan kat kawan sendiri.. Kan? Kan? Kan? Jangan la tipu atok ko neh..


Kenapa kawan buleh jadi kekasih?

1) Sebab kawan ko tu still manusia, bukannya mesin jahit ataupon kereta tolak.. Manusia memang diciptakan untuk bercinta dengan manusia, lain la ko neh suka buat perkara luar kebiasaan.. Tetibe plak ade mamat yang in love ngan spanar hidup ke, tak dapek den nak nolong doo..Status kawan itu tak penting sangat sebab taraf human tu lebih berguna maksudnya dari maksud friend..

2) Sebab kawan ko tu da kenal ko lagi lama dari jiran ko.. Sampaikan time ko nak kencing pon, die buleh tau ko nak guna toilet level mane.. Persahabatan yang lama terjalin akan membuatkan anda lebih memahami pasangan anda..

3) Anda akan merasa lebih selesa sebab da lame kenal kan?? Da takde da reti malu2 neh, adap pon da kurang gamaknye.. Duk ngan pasangan, kentut ikut sedap tekak ko jer, pedulik hape kata da kawan lame, mesti da kenal perangai.. Badan bau kuda mabuk pon tarak kesah punya sebab da kenal kan?? Lantak la

4) Sebab kawan ko tu single.. Haha.. Kalau die da berpunye, mungkin la sekarang neh bukan jodoh ko tapi siapa tau esok lusa, kawan ko tu putus ngan gewe die pastu lekat kat ko pulak, kan rezeki berguling namanya tu.. :) Jadi tunggu je la..

***********************************************

Da la, banyak point aku sebenarnye neh tapi aku rasa tak cukup bebas la aku nak bermadah dalam blog neh, cuba kalau ko jumpa aku kat luar, bukak cerita neh konpom dengan penuh semanagat dan iltizamnya aku membebel..

Yes aku mengaku, cinta pertamaku adalah kawan ku tapi jodoh tak panjang, so abis.. Nak kata sebenarnya  my friend is my girlfriend adalah benda yang tak mustahil.. Tapi bila pikir2 balik, takkan la jodoh aku ngan budak2 Gegey tu kot, perangai sume macam haram jer, galak giler.. Ada jugak masa yang patut kata "kawan is kawan, cannot be gewe" :)

Tapi kalau aku la, berat hati aku kata aku ada hati kat kawan aku sendiri.. Hmmm.. guano tu?? Salah ke arr?? Tak kan?? Hmmmm.. tengok je la nanti cam mane..

Aku suke giler gambar gambar neh..


**************************************************************

ItikBisik: Aku suka dengan hidup single aku sekarang, tak payah nak bagi alasan kenapa lambat balas mesej awek, tak perlu topap banyak2 sebab nak kene call awek hari2, tak perlu nak jaga status kat facebook "single", "in relationship" or what so eva, tak lagi rasa susah hati bila gambar dengan kawan perempuan di'upload di fesbuk, takut awek jeles la konon.. Serious shit aku cakap, AKU GEMBIRA HIDUP BUJANG!!! tapi aku still duk gatal2 cari jodoh yang baru.. Haha.. 

~Na na na na na Ganu kite...~ : )

Saturday, January 22, 2011

Ada apa dengan nama??

Yeah, ni adalah kesinambungan dari entry yang lepas.. Tah macam mana tengah tulis entry tadi, tubik plak idea untuk entry baru.. Aku da lama pendam sebenarnya tajuk neh tapi hari neh baru berpeluang nak luahkan kat itik2 ku sekalian..

"Dulu" aku penah la berangan aku nak kahwin (sume orang nak kawin la gong) dan mempunyai cahaya mata (angan2 ko neh sama la macam orang lain, bosan..) tapi yang agak menarik pasal angan2 aku neh, aku nak sangat namakan anak aku dengan nama yang luar biasa.. :) Luar biasa tu bukan la macam Nurul Tetikus ke, Abdul Helmet ke, Wan Muhd Necktie ke.. Logic la sikit..

Awak tau tak awak neh tomel??

KALAU la yer aku ade anak lelaki, aku rase nak bagi name yang simple jer.. Tak la se'simple Ali or Abu.. Chopp2, nak story.. Dulu aku penah cakap kat mak aku;

"Along kalu buleh nak kasi nama anak yang ala2 retro je, macam ISMAIL ke" 

Ko tau ape reaksi mak aku? Die punye gelak kalah jin macam dalam cite Ahmad Albab.. Lepas abis senak perut die gelak, die kata;

"Yolah, den memang nak sangat cucu den namo macam zaman wan dio marin" (Yelah, mak memang nak sangat ada cucu yang nama macam orang zaman dulu2)

Tapi aku jadi kesian + nak gelak sebab aku ada kawan nama Ismail, nama die memang Muhd Ismail je, rupe da smart, badan plak sasa tapi nama die Ismail.. Mesti die kecik hati kalau dengar mak aku kate macam tu.. Sorry Mail..

** Aku memang minat dengan segala benda yang retro, mak aku tau.. :)

cucuk langit!!

***********************************
Aku minat nama yang simple, biar la cikgu sekolah anak aku nanti tak la terbelit-belit nak sebut nama anak aku nanti.. Sian cikgu tu nak sebut "Muhammad Abdul Fatah Dzulazahri Mahmuddi Hisham Abdullah Bin Muhammad Zulfadzly".. Putus nafas cikgu tu..
  • Mizan - Macam nama Agung, simple jer.. Kalau duk kampung panggil Mijan, cam sedaro den..
  • Adam - Nama nabi dan manusia pertama yang turun ke bumi..
  • Suri - pengaruh Suri Holmes la neh.. Tak pun nama macam perempuan zaman dulu2 jer.. "Suri, tolong mak timba air kat perigi kejap.." :)
  • Syafa - Nama kawan aku.. I admire your name Syafa, only your name arr.. Haha..

****************************************

Aku jumpa nama2 yang cantik dalam web neh.. Maksud die pon sedap jugak..

Nama-nama islam
  • Irfan Naufal - Kebijaksanaan, kesyukuran & dermawan..
  • Rayyan Darwisy - Kepuasan, pintu syurga untuk orang yang berpuasa & warak..
  • Marwan Rasuli - Bermarwah & wakilku..
  • Yasir Aqra - yang senang & pandai membaca..
  • Liyana Zahirah - Kelembutan & yang cantik berseri..
  • Hannah Damia - Kasih sayang & kebijakkan, keberkatan..
  • Farisya Maisara - Pengemudi kesenangan dan kekayaan.. (anak bawak rezeki neh)
  • Qaisara Zulaikha - Pemaisuri & cantik, indah

Wah, blog aku neh da jadi tempat cari nama baby pulak yer?? Cukup-cukup.. Aku cume listkan 2-3 ketul nama yang aku minat jer.. Korang buleh chop la mana2 nama yang korang berkenan nak amik jadikan nama anak tapi sungguh la, aku minat nama Farisya Maisara tu, anak bawak rezeki.. Nama adik aku, Farisya dicampur dengan nama sedara aku, Maisara.. Murah rezeki aku kalau dapat anak nama macam tu.. :) Sapa nak kawin ngan aku, dapat pekej nama tu sekali tau..Hahaha..

Ok tamat suda sesi bebelan si tokey itik.. :)

Mereka semua skandal saya!!

Ni adalah senarai artis-artis Holywood yang telah menambat hati aku.. Ayat mudahnya ialah die orang neh hot di mata aku.. Kalau korang tak setuju, lantak la..Hahaha..

**************************************
Hayden Panettiere
Aku start jatuh cinta sama ini perempuan masa tengok drama "Heroes" Dia jadi cheerleader named Claire, aku suda terpikat sama dia.. Uhhh... Then movie "I Love You Beth Copper".. Sangat lah tidak masuk akal sebenarnya movie tu.. Kalau dalam dunia sebenar, takkan ada pempuan yang cantik dan hot dalam sebuah institusi akan minat pada seorang nerd even die seorang genius sekalipun.. Hello, sedar la itik, dunia ni sangat la tidak adil..Enggang sama enggang, pipit sama pipit.. Aku rase nak lepuk je sama buat peribahasa tu, sungguh terasa.. Ok tak buleh lepuk, orang2 tua yang buat peribahasa tu :( Tapi tak bermakna aku dalam golongan nerd yang berat jodoh ok, cuma tak puas hati.. Dunia kujam terhadap ku.. Kenapa? Kenapaaaa??Uhuk2..

**************************************
Selena Gomez
Minah neh pulak aku cukup berkenan sejak..ermm, lupa suda.. Tak salah aku, adik aku yang kenal kan aku kat die dalam satu movie tak silap, entah la.. Ahh, tak kesah la janji die tetap cantik di mata aku.. Haha.. Muka die macam kanak2 sikit tu yang buat aku berkenan tu... Tapi jujur la, aku memang minat giler ngan die neh, tiada tandingan.. Kalau la die neh orang Malaysia, jiran aku ke, sepupu aku ke, sumpah aku da chop dulu nak nikah ngan die.. :)

*************************************
Emma Watson
Aku tau ramai lelaki yang minat kat die sejak die jadi heroin dalam movie "Harry Putar Alam Potter" Ada aku baca ade seorang lelaki gila seks minat nak mampus kat pempuan neh sampai sanggup buat ape tah, lupe la cite tu.. Nak membuktikan bahawa die neh memang cantik dimata aku, aku kenal die sebelum die berlakon filem Harry Potter lagi, sebab die bekas jiran aku.. Selang 2 rumah je.. Hahaha.. Die memang cantik.. :)

***************************************
Jennifer Love Hewitts
*****************************************

Kalau aku tak letak caption tu, mesti tak ramai yang kenal kan, mungkin pengemar drama "Ghost Whisperer" kenal la kot.. Aku pon start minat die sejak tengok drama tu la.. Bayangkan seroang pempuan cantik dalam sebuah drama seram.. Buleh berhubung ngan hantu lak tu.. Cool izen it?? Hahaha.. 

Banyak lagi sebenarnye; Megan Fox fore sure la, Keira Knightley, Scarlett Johansson,  dan ramai lagi.. Tak larat la aku nak cerita sejibik2 pasal dieorang.. Mesti ada diantara kalian yang setuju ngan list aku neh.. Hehe.. Dieorang sume memang hot kan?? :)

So abis suda.. Trimass!! :)

Tuesday, January 18, 2011

Tahniah Cipta Rekod Baru!!

Everybody!!

For your information, permohonan untuk kolej aku telah diluluskan, yeay!! DENGAN CARA HALAL!! Selama aku menunggu permohonan aku untuk di approve, aku telah merempat menumpang di merata-rata bilik kawan2 ku, pelbagai reaksi aku dapat dari mereka..

"Gi la kau berambus dari sini cepat, semak bilik aku jer!!"


"Setaro tu hidup pindah randah"


"Rumah sewe ko tu bayar bodoh2 jer, g la duduk sane"

Ok, aku mengharapkan reaksi yang positive dari korang sebenarnya tapi takpe la, hino la aku.. Mentang2 aku orang luar, orang jauh, hino la aku.. Fine! Setaro neh la saing, tumpang sikit pon tak buleh..



Tapi takpe, aku neh seorang manusia yang diciptakan dengan hati yang sangat la keras dan tegar.. Pedulik hape aku korang nak bahan aku tinggi mane pon, sikit pon tak jejas.. Haha.. Tapi yang agak berbulu sekarang neh adalah aku dapat kolej, but TR TINGKAT 8!! What da fish! Da la tingkat paling atas sekali, kalau yer pon buat la lift ke hape ke, takde la aku terkentut2 nak mendaki tangge cam haram tu.. So aku amik keputusan untuk pindah secara haram ke bilik yang rendah sikit, TAR 200 R (kalau Cik Azhar bace reban aku neh, konpom kantoi die tau aku tukar bilik secara haram.. Haha..)

Dan untuk info tambahan, aku telah mencipta rekod dengan tak balik ke rumah sewa aku selama seminggu dah.. Yess!! So selama seminggu la aku membuat muka separa tak malu untuk menebeng kat bilik orang.. Even korang bahan2 aku sekali pon, aku dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan jutaan trimas sebab bagi tumpang bilik.. (jarang aku rendah diri neh tau, selalunye cakap besar je.. haha)

Big thankz to:

Zarif
Nik
Amin
Hanif
Abe Jat
Alif

So, sempena meraikan kejayaan aku neh, aku telah menghadiahkan diri aku sebatang seutas jam.. Bau kedai lagi neh tau..

ck stand for cicak kobeng..

Terharunya.. T.T 

Bersusah payah aku berusaha untuk dapatkan jam neh utuk ko kau itik.. Harap ko sudi la terima hadiah aku neh.. Huhu.. Bukan murah tau, 1500 ok.. Habis aku bergolok gadai, jual boxer kuning aku semata-mata untuk belikan bende neh untuk ko.. Uhuk3.. Terima kasih bebanyak la yer, moga rezeki ko bertambah..

Student life skung da akan mula busy, assignment yang tiada belas kasihan, so mungkin akan lambat sikit for da new entry, harap sabaq noo.. :)

Thank You! :)

ItikBisik: Kene mandi bunga la, jodoh asik miss jer.. Kena reject sekali, pastu kena pulak bersaing ngan kawan sendiri, da jumpa tapi da bergewe pon ada, hensem lagi dari aku lak tu.. Huhu..

Friday, January 14, 2011

Bergalak Bersama..

Hari ini, 13 Jan. 2011..

Ikhlas aku cakap neh, terpulang la kat korang nak nilai macam mana..

Manusia neh macam2 perangai, macam2 sifat dan tak semua orang buleh ngam with others..

Tapi kalau buleh yang mana ada sifat2 yang negative terhadap orang lain tu, hentikan la..

Kita kan kawan, jangan la ada sifat2 yang negative tu tau.. 

Kawan tak kutuk kawan ok.. Kawan backup kawan.. :)

*****************************

Ye, aku huduh.. : (

Aktiviti hari ni bermula dengan kelas BEL260.. bla bla bla.. then photoshoot untuk class.. 

Yeah, aku hensem this time..

Tu2.. : )

Tok Usin tu, kelas demo ado?? :)


Then ke'galak'kan berterusan bersama sek laki.. :) Destinasi; Kota Baharu..




Aku menang bowling tapi bakpo ketuk aku?? Pizza Hut lak tu, demand betol.. Setaro tuu.. :)

Tapi takpe la, bukan selalu aku lepak ngan korang2 kan?? Sekali sekala buleh la.. Mungkin dengan cara neh kita dapat merapatkan kembali hubungan intim keakraban kita neh.. :)

Thanks:

Pok Jat (masuk nama gewe mu jugak la..)
Paeh Romeo
Abe Jat
Cherah
Nik
Zarif
Hanif
and Me!!

Thursday, January 13, 2011

Saya Darah O

12 Jan. 2011


6 insan gegey terpilih..


Anak Azhari
Anak Rohaizad
Anak Wan Abdul Manan
Anak Mohamad
Anak Abdul Halim
Anak Ramli


Untuk satu aktiviti yang menyeronokkan..


KAMI DERMA DARAH!! 


Yeayyy.. -_____-"


*********************






*maaf Lee and Dira, gambar kalian tiada...Masalah sekarang gambar tokey reban neh pon takde!! Natang betol.. -___-


Cat coret hari tu..

  • Akhirnya, 19 tahun aku hidup, baru aku tahu darah aku jenis O.. : ) Ooyeah..
  • Orang sume derma sebelah tangan je tapi Muni gagah sekali, dua2 tangan die bagi.. :) Pastu main sorok2 urat ngan nurse pulak tu, sekajap nampak, sekejap tak.. :)
  • Dira mengalami ketakutan komplikasi sehingga terpaksa derma suku beg darah jer.. Hahaha.. 
  • Aku suruh nurse tu amik dua beg darah aku tapi dia toksey.. Dia amik satu beg, small bag lak tu.. Aku tengah berani time tu tapi dia taknak lak.. :)


Kesimpulannya: Kurang2 aku buleh bercerita kat anak cucu aku nanti; "Dulu atok ko ni ha ponah dermo darah kat unibersiti dulu, ekau ado??" : )

Monday, January 10, 2011

Cubaan Untuk Pecah Tradisi

Entry neh sebenarnye untuk aku memecahkan tradisi blogger2 kite neh, bila mana setiap kali abis sesuatu event atau show kat tb, mesti mereka2 ni akan buat entry yang berkisarkan show or event tu.. Deerr, bosan kot.. Mungkin alasan mereka tak nak la ketinggalan dengan ape yang orang lain da tulis jugak.. Nak jugak show off yang mereka minat si polan or si polan neh.. Tak terkecuali la ngan aku sebenarnye, konon nak pecah tradisi, jap lagi tengok la ade jugak due tiga ketul yang itik neh komen pasal AJL 25 neh.. Boo, itik cakap type macam k****g, putar2.. -_____-"



Kalau la aku tengok game M.U tadi, mesti aku ulas pasal game tu la.. Tapi disebabkan aku hanya duduk di rumah sewa berbekalkan telibesen "flat screen" aku neh kan, so terpaksa la lupekan hajat tu.. Nak tgk AJL gune live streaming da la cam tak bersungguh jer lampu broadband aku neh berkelip kebiru-biruan muda neh.. So terpaksa lupakan jugak hajat tu.. Da la member aku neh tengah syok membungkang, sian pulak nak ajak die keluar, aku pulak mati kutu keseorangan dengan berbekalkan "flat screen" aku, terpaksa la tarik antena dan menyaksikan satu show dalam saiz yg sangat la wadefak.. Sepet mate aku nak tengok mende alah ni..

Tak mau komen banyak, sikit suda..

  • Ana tak patut menang atas dasar banyak lagi yang lagi hebat dari die..
  • Kenape abang aku hanye dapat best performance? He should be winner..
  • Mesti mak dengan adik aku kat umah tu exited sebab tengok Stacy joget.. Haha..
  • Ct dan Kodol, malu jadi raingers woo!! Kalah kot.. Haha.. 
  • "Shut up not shut up" Ok, itu klakar.. -___-
  • Noh, saya jeles ngan rambut anda!! Urghh..

Conclusion: AJL 25 bosan sebab Ana yang menang.. Sorry to Ana fans..

Tetapi dalam kebosanan itu, nak dekat last2 baru aku jadi exited balik sebab lagu neh..



Memang bukan dari AJL la video neh tapi lagu neh la yang aku cube nak kate kan sebenarnye.. Time Siti nyanyi tadi, aku ikut kot nyanyi same2.. Nasib baik takde sape dengar.. Haha..

Memori "kasut skola" dulu kot, pada yang sesiape yang lupe or still tak tau, aku bekas dancer sekolah, zapin kot.. Tak kuasa mak~ .. Haha.. Lagu Cindai neh la yang aku duk gilerkan sangat dulu2 la.. Rentak die best, kasi ronggeng 2-3 round pon layan jer.. Haha.. Tapi semakin menginjak remaja, da tak rajin berzapin sangat da, layan club jer.. Ops..zaman gelap, senyap suda.. (:

Dah2, kate nak komen seketul due jer.. Pembongak punye itik, tajuk entry lawan giler ngan isi.. Haha.. Pape2 pon, aku suke itik warna kuning.. (sabit) Haha.. -______-

Tuesday, January 4, 2011

Kasih Seorang Ibu






Semoga kita sedar degan jasa dan pengorbanan seorang ibu, kita tu termasauk la aku.. Sob2.. Emo plak petang neh.. Lub u mummy!!

Monday, January 3, 2011

Lomography Bukan Lomang Atas Api

Lomography

Apo tuh?? Lomang ko?? Sodap makan kalau cicah ngan rendang tuh.. Mungkin ada diantara kita biasa dengar dan ada yang tak tahu tentang menatang Lomo2 neh..

Aku petik kata2 dari lomography.com 

“A Lomograph holds a charm all of its own. Somehow, everything is amplified, making ordinary objects stand out, enhancing details that would normally go unnoticed. Characterised by ever-changing variables such as the mysterious vignettes that frame the shot, light leaks, lo-fi grain, beautiful blurs, the magical balance of contrast and saturation … just to name a few.”

Kalau nak suruh aku translate sebijik2 mintak maap la yo, pakcik neh baru belajar speaking.. Tapi kalau ikut bahasa mudahnya, lomograph neh satu jenis style yang unik dalam bidang ambik mengambik gambar neh.. Standard kita bila ambik gambar mesti horizontal atau vertical, pencahayaan yang betul untuk tak nak kasi gambar rosak, jangan goyang2 nanti gambar blurs. Tu memang biasa tapi kalau lomograph neh diaplikasikan, gambar yang biasa akan jadi menarik, even blurs pon still nampak cantik, pencahayaan lari tapi gambar still meriah.. Dan jika nak hasilkan lomograph neh mestilah mengunakan Lomo Camera..


Mana asalnya lomo2 neh??

Ini petikan tentang bagaimana Lomo Camera neh tercipta

1982 - General Igor Petrowitsch Kornitzky, right-hand man to the USSR Minister of Defense and Industry, slammed a little Japanese compact camera onto the desk of his comrade Michail Panfilowitsch Panfiloff, the Director of the powerful LOMO Russian Arms and Optical factory. Panfiloff carefully examined the item, observing its sharp glass lens, extremely high light sensitivity and robust casing.

Realizing its potential, the two gentlemen gave orders to the LOMO PLC factory in St. Petersburg, Russia to create an improved version of the Cosina CX-1 – and the first working sample of the LOMO LC-A was born!

Bermulalah trend lomography dan ianya berkembang ke seluruh dunia termasuk Malaya kita neh.. Ramai jugak Lomographer2 kat Malaya bai, sume hasil kerja die orang neh memang hebat..

“Don’t Think, Just Shoot”

Nak ber’lomograph neh ade peraturan atau prinsip2 la dan ianya The 10 Golden Rules.

1.       Take your camera everywhere you go – Gambar terbaik selalu berlaku secara spontan. Tak kire la ko tengah makan ke, ko kat pasar malam ke, kadang2 ko tengah gossip pasal aku pon buleh dapat shot menarik. So ko kene sentiasa bawak Lomo camera.

2.       Use it any time, day and night – Gunakan segala cahaya matahari, gelap malam, blurs, sharp, kabus2 malam, warna-warni lampu pesta Depavali. Jangan detail sangat pasal pencahayan atau ape2 sahaja.

3.       Lomography is not an interference in your life, but part of it – Lomo neh bukan sahaja benda milik ko tapi jadikan ia macam kawan baik, kekasih, atau keluarga. Jadikan ianya sebahagian dari hidup ko. Ko gembira sebab dapat dekan, Lomo ada bersama ko. Ko sedih sebab mak mertua mintak hantaran tinggi, Lomo ada bersama ko. Sayangi Lomo macam ianya nyawa ko dan ko buleh bersuka ria dengannya  bila2 masa.

4.       Try the shot from hip – Photographer biasa cume lihat dari viewfinder dalam posisi yang biasa, berdiri, kadang2 bukak kuda2 sikit. Dalam Lomography, kelainan amat la menarik. Tak perlu setting, cube ambik gambar dari paras bontot punggung pinggang (lebih sopan). Means tak perlu la asik2 nak amik gambar ngan berdiri, cube sesekali alihkan camera tu dari paras bawah, different is great.

5.       Approach the objects of your Lomographic desire as close as possible – Dia lebih kurang cam spontan la, kadang2 dalam satu majlis, tegur someone then snap dalam jarak yang dekat. Salam kawan2 yang baru sampai rumah kita then snap even gambar bahu kawan tu. Bila korang tengok hasil die, tu la gambar paling natural..

6.       Don’t think – Selalunya kalau nak snap gambar mesti kene adjust2 pencahayaan dulu, jangan nampak gelap. No with lomography. Buangkan segala kebiasaan tu dan jgn fikir, trus snap! Even gambar kawan laki ko kantoi pakai masker muka utk tido malam, tak payah pikir pencahayaan, tak yah pikir rasa kesian, tak yah pikir ape2, just snap! That’s Lomo.

7.       Be fast – Dunia sekarang neh makin laju, segala aktiviti memang cepat je. Ia satu kegembiraan buat Lomographer sebab ia akan jadi gambar yang unik. Time ade truck bomba lalu dengan laju contoh, or anjing giler tengah kejar ko, pegang camera, snap, lari, snap, gerak sikit, snap, kejar, snap.. Jarang orang buleh dapat gambar yang berlaku hanya time tu jer. So be fast.

8.       You don't have to know beforehand what you captured on film – Ko tak perlu tahu ape yang tangan ko akan amik. Just snap! Jadi ke tak jadi gambar tu, blakang kire janji ko da dapat snap time tu.

9.       Afterwards either – Dan juga sesudah ko amik gambar tu. Means lepas ko amik sume gambar baru ko tengok. Owh, blakang baju ko ade gula2, ko pakai sticker ayam kat kereta ko rupenya, dan benda tu akan jadi hiburan yang menarik sebab ko tak perasan benda ape yang ko captured.

10.   Don’t worry about any rules “No Picture Allowed” Pegi jahanam sama itu signboard. Lomography tak kira peraturan, selagi ada mate ko nampak benda yang menarik selagi tu la rules tak berguna. Peduli kan camera kat tangan ko tu, snap jer..

Ni antara hasil2 Lomography..






Neh sume gambar dari Lomo Camera yang mahal2, qualiti gambar pon mesti la bagus kan?



Contoh Lomo camera. Cam camera mainan kan??



Aku buat entry pasal Lomo neh pon sebab tak lama lagi insyaallah aku akan start berkecimpung (wah ayat) dalam dunia Lomography neh. Aku akan beli satu Lomo camera mungkin, yang kecik la dulu, awak beginner kan.. dan start ber’lomo. Aku rasa pilihan aku neh tepat sebab “sahabat2” ku sume tuh selalu mempertikaikan seni yang aku nampak. Takpe la, mungkin neh salah satu cara aku luahkan apa yang aku nampak selama neh.. Hahah.. Ayat tak buleh blah, lantak ko la itik, Lomo ke Gomo Klate Gomo ker, janji ko happy.. (:

Ini Soal Keberkatan Bukan Dengki

Asalamualaikum

Ramai blogger yang buat entry awal tahun dengan tajuk2 yang ceria dan mengembirakan.. “Selamat Tahun Baru”, “Azam baru ku”.. Bagus la camtu.. Aku nak mintak maaf sebab maybe mood untuk entry pembukaan tahun 2011 aku kali ni agak beremosi sikit.. Bukan ape, ramai kawan2 aku tahu aku neh bukan jenis yang suka nak marah2 gitu jer.. Tapi kali neh benda2 camneh buleh membuatkan sifat negative aku tu keluar..

************************************************

“Memiliki sesuatu yang bukan hak anda”

Itu da memang satu kesalahan bukan?? Dan sesiapa yang melakukannya patut merasa malu kerana hak itu bukan milik anda..

“Memiliki sesuatu yang bukan hak anda dengan cara yang kotor!!!

Lagi teruk bukan?? Sedarlah sebab tuhan itu maha adil..


***************** Pendahuluan Tamat *****************

Aku tak biasa kalau nak maki hamun nasihat orang neh gune bahasa formal.. Ok, aku mengaku aku pon pernah ambil hak orang.. Setakat ketuk junior 2-3 ringgit dulu biasa la.. Akhir tahun aku mintak maaf pastu ganti balik duit budak tu.. Itu kalau cerita pasal amik duit.. Tapi kali neh ak betol2 berbulu sebab ada jugak manusia yang kononnya bergelar mahasiswa neh still berperangai macam orang yang takde ilmu..

Ko tau tak yang ko tu student?? Student memang perlukan keberkatan dalam pembelajaran.. Dah kalau ko ambik hak orang lain semasa ko masih bergelar student neh, mane nak datang keberkatan nyer bodoh?? Sia2 la ko belajar 3 taun neh, perbuatan yang tak berkat akan effect ilmu.. Bile ilmu ko tak berkat, baik ko berhenti blajar je, tak payah nak teruskan dosa tu..

Eh tension la aku maki ngan orang tak beradap macam ni..



Memang ko tak ambik duit orang, memang ko tak ambik barang orang tapi ko amik hak yang kerajaan beri kat mereka2 yang memerlukan. Ya, memang hak tu masih kosong tapi bukan untuk ko. Ko tak sepatutnya ambik sebab ko memang tak layak.. Dan bila tak layak, tak payah la nak guna cara kotor semata-mata mahukan hak tu. Aku pon tak dapat tapi nak buat macam mana, redha la..



Yes, aku tahu ko anak orang yang berpangkat, anak orang yang ade nama.. Ko anak yang penting dalam keluarga ko.. Abah ko ada kenalan Dato’.. Tak buleh nak bersusah2 sikit, hidup kena senang je.. Fine, ko memang bertuah sebab Allah kurniakan rezeki tu kat family ko.. Sikit pon aku tak jealous.. Tapi tak bermakna ko gunakan pangkat2 ko tu untuk dapatkan sesuatu.. Aku tak salahkan pangkat2 parent ko tu cume terkilan dengan cara yang ko..



Aku pasti ko akan jaja cerita kat satu University neh macam mane cara ko buleh dapat benda tu sebab ak tau perangai ko memang camtu.. Sikit pon takde perasan malu kat diri ko kan malah bangga.. Aku betol2 terkilan dengan sikap ko.. Tipu bukan benda yang kecik.. Kalau setakat tipu aku pasal result JPJ macam minah tu maaf lagi la, ini sampai melibatkan pengurusan institusi.. Konon hebat la dapat tipu orang besar?? Konon cam gaya matang tapi hampeh, itu perangai  macam time budak2 main polis and thive, main tipu, main kotor..



Aku nak ingatkan ko la, maybe sekarang ko gembira sebab dapat hak tu, ko buleh still tersenyum sebab ko dapat apa yang orang lain mahukan tapi ingat la, benda yang ko buat tu tak jujur, menipu dan menipu tu satu dosa.. Tambahan pula ia melibatkan University yang bagi ilmu kat ko dan ilmu yang ko dapat pon akan jadi tak berkat.. Senang cerita, bile ilmu tak berkat, ko nak belajar pon mesti susah nak masuk.. Depan kite orang ko memang masih buleh tersenyum tentang pelajaran tapi ko tapi cube renung dalam2, ade tak keberkatan ilmu ko tu?? Takde bai sebab tempat yang duduk tu pon atas cara penipuan..

Hey donat,

Aku tak jealous sebab ko dapat tempat tu tapi aku terkilan sebab ada kawan yang still berperangai macam orang yang tak berilmu.. Sejahat2 mulut aku pon aku tak sanggup buat benda yang buleh effect ilmu aku..

“Siapa makan masak lomak cili api noghori, die rase la pedas nyer”

Aku mintak maaf sebab agak lancang tangan aku type kali neh.. Aku tak kesah ko nak kate mulut aku neh jahat la, cakap kasar la. Aku cakap kasar neh pon atas satu tujuan, nak sedarkan ko sebab ko da buat satu kesalahan.. Kite saling ingat mengingati.. Tanam dalam kepala otak ko tu, Allah tu maha adil, sume benda neh milik Dia, Dia buleh ambik bila2 jer..

Dan kepada sume yang sudi baca, sorry sebab kehadiran mood negative dalam entry neh.. Aku tetap akan ceria untuk post2 yang akan datang.. Terima kasih sebab baca Reban neh.. Btw, Happy New Year to all.. Moga tahun neh jadi lebih baik untuk kita semua (:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...