Friday, December 31, 2010

Buah Hati si Penjaga Gol

Yeah..
Akhirnye aku jumpe jgk blog die neh..Da lame sebenarnyer aku cari blog neh, org kate die ade blog, puas aku cari dulu2 tak jumpe, finally jumpe jgk..

"Blog sape yg ko jumpe neh itik??"

Haa.. blog si buah hati incik penjaga gol Malaysia, sape lagi Khairul Fahmi Che Mat Murtabak la.. Kan da sebok satu Malaya si Khairul Fahmi neh da jadi pujaan sume orang gara2 pencapaian die akhir2 neh.. Die memang semakin meningkat remaja fofular dan secara tak langsung buah hati die pon turut menjadi perhatian ramai.. So mmg ramai la yang gigit jari kaki, gigit telinge kucing sbb kempunan nak ber'balak kan si Khairul Fahmi neh.. Hahah.. Padan muke korang, ko pikir ko cantik?? Lawan la ngan Miss Elia neh dulu..

Bile balak die da famous, buah hati die pon kene la jgk tempias ke'famous'an die tuh.. Miss Elia neh ade blog dan die punyer follower ramai kot dan kebanyakan dari follower die neh bertambah sejak Khairul Fahmi dikenali ramai.. Waahh.. untung jadi buah hati org glamer neh, kene tempias sikit2 pon jadi la..

Aku tengok insan due ekor neh mmg ngam, dan klu mngikut firasat Tok la, buleh kekal neh.. Tapi ade dalam 25%  kebarangkalian buleh putus.. Tok bukan doa kan tapi ramal kan jer.. Klu kekal bangus la..

Kalau korang nak jugak tergolong dalam mereka2 yang menjadi follower Miss Elia neh, sila2 la jgk blog neh..

Jejari Runcing ( runcing sgt ke jari die arr??)

Tak kesah la ko da ade awek ke, mak mertua ke janji kasi Malaya bangga!! Gomo!!


Kembali ke Kelantan

Setelah hampir sebulan lebih aku mebuat taik mate, menghabehkan boreh, dan segala aktiviti2 yang kurang bermanafaat di rumah, sekarang tiba la masa untuk kembali semula ke bumi Kelantan neh.. Untuk sem 2 neh, ak terpakse duk kat luar, so terpakse la cari rumah sewe (dasar kolej uitm neh, sesedap die je tak kasi aku duk kolej die, anak dato’ ok!!) aku da la anak perantauan.. jauh lak tu.. sampai ati buat camneh kat aku.. sob2..

TAPI tidak mengapa, sebagai seorang pelajar yag hebat dan berwawasan cam aku neh, itu sume tak jadi masalah.. Duk luar pon luar la Labuu.. janji aku dekan sem dpan.. Aku dapat umah sewe btol2 dpan UiTM neh.. So it’s not a big problem actually.. Aku akan cube hidup seperti biasa.. Go Itik!!!

Aku rase kan, semester 2 neh aku maleh la nak main2 lagi.. Rase macam nak focus kat study.. Bukan ape, pointer aku baru2 neh tak brape nak comel la.. Ak pikir kalau buat baik sikit, sem dpan buleh berpangkat dekan.. Hmm.. dunia2, ape la sgt nak dikejarkan title dekan tu?? Dunio blako.. Hahaha.. Kepale hotak ko berjambul, berani ko ckap la camtu dpan mak aku, confirm dapat bebelan percuma selama 45 minit..

Sebenarnye ak takde bnde sgt nak story kat entry neh.. Ak tgk blogger lain sebok duk story pasal bola sepak, Malaysia menang la, lazer la.. topic biase.. Ak maleh la nak cite bende yang same sebab kalau buleh aku nak try menaip bende yang orang jarang perkatakan.. Cube la sekali sekala cerita pasal macam mane nak makan nasi gune starw ke, ape kegunaan halkum tikus ke, tak pon cube bongkar rahsie resepi nasi lemak nenek ak, baru rase thrill nyer..kan?? Tapi takpe la, lain orang lain cara tulis nyer..

Mulai tahun baru nanti, aku akan cube sedaya upaya utk kerap mengupdate ini reban.. Kalau lmbat update tu jangan marah, slalu nyer aku bz ngan meting ngan tan sri tu, dato neh, kadang2 g tgk tapak projek pembinaan.. So sabar ya..



Ok la, tamat suda.. aku berjaya buat satu entry yang tak de matlamat.. Hahaha.. Tq!! 

Tuesday, December 21, 2010

Masalah Cinta Lagi..

Hey kalian..

Entry kali neh agak jiwang sikit la kot.. Bukan ape, aku neh da lame tak tolong orang selesaikan masalah cintan cintun neh, dulu aku rajin la.. Dulu aku memang suke amik tau kesah orang lain dan bile mereka2 ni ade masalah terutamanya masalah cintan neh, aku la orang yang mereka cari.. Harharhar!! Megah sikit la kali neh.. Bukan senang nak cari orang yang sudi mendengar macam aku neh kan??

Buleh diketogorikan sebagai Dr. Love jugak la..  Masalah cinta orang lain buleh settle kan tapi masalah cinta sendiri tak abis2 sampai sekarang.. Awek pon takde, sebok nak tulun carikan awek untuk orang.. Chett.. Tu yang den lomah tu.. Membujang jo lah kau yoo.. Nasib ko la bai..

Untuk tidak membuang masa, aku nak keluarkan balik kemahiran lame aku yang da berkerak neh dan cube utk selesaikan masalah budak sorang neh.. Budak neh sebenarnyer da lame mintak tulong kat aku, die selalu mintak den tulis motivasi utk die kat fesbuk, mane cukup ruang nak tulis bebelan aku neh.. Skung neh aku da ade ruang utk menulis, so harap2 ko singgah la yo kat reban neh utk tgk ape jawapan untuk sume soklan ko selame neh.. ok?? Here we go..



**************************************

(Atas dasar hormat dan budi bahasa, nama serta tempat dirahsiakan)

Masalah:

Cik A (bukan nama sebenar) telah mengadu kepada Dr. Dzly (ceh3) tentang masalah nyer.. Nak kasi senang cite, die neh telah ber’couple ngan pakwe die selama hampir 5 tahun.. Tapi atas dasar yang aku sendiri tak tahu, tibe2 die telah putus.. Korang2 bayangkan la, da 5 tahun menumpang kasih, menyulam sayang kat laki tuh, tup2 die putus.. Sape tak gilo bai?? Habis air mate darah, air mate duyung pon keluar bagai.. Dan die bertekad untuk melupakan laki tuh suapye hidup die lebih tenteram, tak yah lagi nak perah2 air mate dah.. Tapi biase la sifat manusia neh, sifat negative memang tak buleh buang dalam diri neh..  Tindakan yang diambil adelah dicanang nya satu dunia, termasuk kawan2 die, kawan2 fesbuk die bahawa die mmg da menyampah dan benci ngan ex die neh.. Kekadang tu penuh top news fesbuk aku tu ngan status die, “Hate him”, “Benci ngan die” dan segala caci maki kluar la.. Tak la teruk sangat sebenarnyer tapi aku saje nak kasi panas cerite jer..

TAPI hati perempuan neh mmg lembut.. Walaupun die tulis memacam pasal ex die neh, tapi hakikatnya dia tahu bahawa die tipu diri sendiri, hati die masih sayang kat ex die tu sebenarnyer.. Memang la kan, 5 tahun bai, bukan sekejap, kalau sekolah rendah tu da nak dekat amik UPSR da tu, kalau amik degree tu da abis da.. Memang patut la die still ade rasa sayang kat ex die tuh.. So itu la masalah nyer, die still tak buleh lupakan pakwe die tu even die da caci maki kat satu dunia pasal ex die tu..

Penyelesaian:

Huh.. Aku sendiri pon tak tau la nak cakap macam mane pasal masalah neh.. Takde benda sangat yang aku buleh tolong, kalau buleh pon aku cume boleh bagi kata2 semangat kat ko la yer.. Sebenar nyer macam neh la, cinta neh kadang2 buleh jadi simple, kadang2 buleh jadi rumit.. Kalau aku la ade kat tempat ko, aku pon agak susah nak lupe kan bekas tupperware aku tuh.. Tapi even aku da caci maki die kat fesbuk sekali pon, aku sendiri tahu yang aku mmg still sayang.. So no need utk tipu2 neh.. Yang ko da tulis tu, biarkan.. Janji hati ko tahu bende sebenarnyer.. Camni la, kalau betol ko still sayang kat mamat tu, gi cakap elok2 ngan die, mane tau buleh rujuk balik ker.. Tapi kalau ko still tak buleh terime die, stop for a while, then renung balik.. “I’m still young, buat ape nak sedeh2 pasal itu jantan??” Aku tak tahu atas sebab ape korang break, tapi kalu pasal die ade perempuan lain, dengar neh..

“ Mak abah aku pesan, kalau da bosan ngan sesuatu mainan atau barang, sedekah kan la kat orang lain, nanti beli la mainan baru, macam2 jenis ade kat kedai tu”

Giler kan ayat?? Hahaha.. Tapi jujur la, tak rasa bodoh ker nangis pasal cinta?? Better ko tumpahkan air mata ko tu untuk Allah, besar faedah nye.. Even sedih macam mane sekali pon, jangan la show off kan air mata tu, be strong..

Itu jer aku mampu tolong ko, selebih nyer ko patut renung dalam2, pikir balik ape sebenarnyer yang punca break??  Dan cari la penyelesaian nyer..

Die curang?? – Gi jahanam sama die, gi cari baru sebab kalu korang rujuk balik pon, kemungkinan utk die curang sekali lagi lebih besar..

Ko curang?? – Better ko berubah sebab kalau ko da kahwin nanti, tak kan ko sendiri nak jadi punca penceraian?? Perubahan datang dari diri sendiri..

Miss communication?? – Gi jumpe ngan die balik, cakap elok2, terangkan bende yang sebenar da kalau die jenis yang paham bahasa dan ada timbang rasa, die akan paham dan terima ko balik..

Tentangan keluarga?? – Tu memang satu masalah yang tak dapat elak, keluarga tau ape yang terbaik utk ko.. So, ko tenang dulu then lame sikit, family da kembali cam biase, mase tu baru cari baru tanpa pengetahuan family ko.. Hahaha.. Bagus kan??

Cemburu?? – Cemburu tak sepatut nya masalah besar sebab cemburu memang patut ade dalam setiap perhubungan dan ia akan membantu perhubungan jadi lebih erat kelak..

Paras rupa?? – Pakwe ko tak ensem? Tu pasal ko tinggalkan die?? Natang betol.. Kalau sume pempuan cantik nak cari laki hensem, laki muke cam mamat Korea, pastu laki yang muke melayu standart2 neh nak humban mano?? Jadi tiang letrik jo?? Tak buleh la memilih berdasarkan paras rupa jer, pilih atas dasar hati dan budi, baru kekal..

Rendah diri?? – Ko orang biase2 sedangkan pakwe ko orang berada, sebab tu ko tinggalkan die?? Jangan la macam tu, kite neh sume sama jer.. Tak de cam dalam cerita “2 Darjat” tu.. Orang kaya sama orang kaya, orang biase tak layak.. Even berada sekali pon, bukan pakwe ko tu, abah die yang kayo.. Die tu still ade hati cam orang biase, still perlukan cinta dari orang jugak, bukan dari kuda laut..

Faktor jarak?? – Ko duk kampong, pakwe ko duk bandar.. Cinta tak buleh dipisah berdasarkan jarak.. Penah dengar “Cinta Antara Benua”?? Tu lagi dasyhat.. Tapi still boleh loving each other jer.. Yang penting hati setia dan percaya satu sama lain.. Tu jer..

Orang ketiga?? – Yang neh den suko, ko pass alamat minah tu kat den, biar den culik dio pastu den hantar die kat lorong gelap kat K.L tu, biar kene kokak ngan Mat Pet kat situ.. Hahaha.. Suko na amik pakwe orang, biar die raso camnor sakit nyer..  Kan3?? (:

Da la, aku rase macam melalut sikit la entry neh, bukan nak tulun ko tapi more too luahan perasaan aku.. Hahaha.. Mano yang terase tu, sedar la yer.. Sekadar bercerita dari kita untuk kita jer.. Mintak maaf kalau terasa..

So untuk Miss A, neh la sebenarnye aku nak story kat ko dalam fesbuk tu tapi disebabkan factor ruang dan kesesuaian, aku tak dapat la bercerita kat situ dan sini je la medium yang aku buleh gunekan utuk membantu ko.. Ok?? Ade pape buleh roger2 aku yer.. Thanks sebab sudi kongsi masalah ko ngan aku.. Aku tolong ape yang mampu jer..

Thanks jugak pada mereka2 yang sudi singgah reban neh..

Chalo..

Friday, December 17, 2010

Ready Student??

Everybody!!!!

Sorry lame tak update..
Sumpah aku bz kebelakangan neh..

Dengan aktiviti memancing undi neh la.. Nak menang punyer pasal, abis satu Malaya aku pukul canang..
Kawan yang lame tak msg pon jadi mangsa aku.. Hahaha.. Tapi takpe, buleh eratkan tali pusat persahabatan yang hampir nak putus..

Dengan Year End Sale neh la, tak sah bagi seorang Zulfadzly Rohaizad.. Ia perlu shopping setiap hujung tahun.. Mesti korang kate "Pejadah ape mamat neh, shopping cam perempuan.." Korang tak tau, aku bukan sengaja nak bershopping2 neh, cume bile mak akau atau sedara mara atau kawan2 ajak kluar ke Kota Raya Kuala Lumpur, takkan nak tolak.. Bile dah pegi, takkan nak bawak balik tagan kosong jer utk show off kat orang kampung, dan semestinye duit ak pon akan kurang demi bende alah shopping neh... Lantak la, setahun sekali jer ade YES neh, diskaun for baju or sluar mahal2 pon setahun sekali jer, bukan macam beli lunch hari2.. So takpe kan.. Janji berbaloi..

Dengan hal kolej neh la, da la tak dapat pastu nak kene cari rumah sewa la bagai..
Heish.... Da la Kelantan tu susa nak cari rumah.. Kebanyakan nye pon da penuh..
Tapi takpe, name pon student, kene la bersusah2 dulu..



Musim persekolahan akan bermula tak lame lagi.. So kpd adik2 ku sekalian, sape2 yang beg skola die da ditutupi sarang labah2, buku2 pon da dijadikan rumah utk lipas landing, baju skola pon da hilang dicelahan kain2 yang tak berbasuh, gi la kutip semula bahan2 tu dan bersiap la utk menempuhi satu lagi tahun yang amat menyeronokan!!! ( for me its not too meneronokan, cume rindu jer..) Gasak la demo.. Kawe lepas doh.. Hahaha..

And for ma friends yang bakal memulakan semester baru, harap anda semua akan belajar berungguh2 kerana dengan ilmu yang ......bla bla bla.... Arhhh..pedulik hape, sem neh aku nak bikin history sendiri supaye mereka kenal sape " anak Dato " neh.. Hahaha.. Tunggu la para2 dekan sem 1, korang bahan aku yer??? Takpe2.. Ekau tunggu den kojar kau pakai kenderaan itik kuase 4 lejang.. Terutame nyer si penguin tu, nanti ko!!! Hahahaha...

Menatang hape aku taruk gambar Akon neh?? Lantak la...

Da la.. Suda malam.. Masa untuk membongkang!!! Nyte!!

Sunday, December 12, 2010

Already One Month

Gegey Group..


Hari neh 12 ari bulan Disember 2010..


Genap sebulan wehhh..


Ingat la sampai tua..


Dunio blako tuh..


Jangan galak sangat..


Kita neh student..


Sekadar peringatan untuk kita2..


Chowww...

Friday, December 10, 2010

Da Part-timers!!

Sebelum aku masuk Unibersiti neh, aku dulu pernah kerja.. Keje ape?? Dimane?? Sebagai ape?? Banyak betol yang buleh dicerita kan.. Sabaq noo..


Dimanakah ini?? Ini lah International Islamic University Malaysia (koya ckp org putih) atau lebih dikenali sebagai UIAM.. Ni main campus die kat Gombak.. Aku dulu kerje kat sini sebagai clerk jer.. ( hey alin, aku eje clerk btol ok ) Office aku kat bawah sekali, bawah tangga besar tuh.. Cam maner aku buleh dapat keje kat situ?? Haa..my mom keje kat situ la, die admin kat situ, so aku bekerja sebumbung ngan mak aku..ya, datin roziah tu..haha.. sape buleh bayangkan kerja sebumbung ngan mak sendiri mcm mne?? banyak kelebihan die kot.. nanti aku story..

Ade jugak orang tanyer, "ko da keje kat situ, nape tak blaja jer kat situ trus?" Aku tak ditakdirkan utk study disitu sbb aku tak layak masuk situ.. ko nak suruh aku blaja ape kat sane?? usuludin?? medic?? ko mmg nak tgk mase depan aku gelap kan?? haha..aku tak mahir bende2 gitu.. aku ditakdirkan utk berurusan ngan buku, library, arkib, muzium, komputer dan segala bagai yg berkaitan la.. so ak dicampakkan ker UiTM.. sob2..

Berbalik kepade kerja aku tadi.. Aku start masuk kerje pada bulan sabit merah Oct ker Nov.. Lupa suda.. Tapi yang pasti seminggu lpas aku abis SPM, ibu trus offer nak keje tak.. Setelah seharian aku pikir punyer pikir, akhirnyer aku buat keputusan.. AKU NAK KEJE.. ( wah galak ko yer ) tetibe plak ibu pesan.. " kalu keje office neh kene pkai kemeje, sluar slack.." What Da Fish.. sluar slack??? aku mmg anti btol ngan menatang neh.. lagi2 jenis kain yang licin.. sumpah geli kaki aku klu pakai.. tak tau la knpe jadi mcm tu.. kene sumpahan sluar slack kot... ok, tak klaka..aku benci ko -___-

Besok nyer aku g keje pkai sluar slack ngan kemeje.. tuck in kot.. mcm bodo..haha.. Mule2 aku lepak2 dlu kat meje mak aku pastu secara tibe2 aku ternampak seekor makhluk ni masuk ikut pintu ( mesti la msuk ikut pintu pandai ) aku ingatkan die neh staff baru kat sini sbb aku mmg kenal sume staff kat office tu kecuali die.. Budak baru la kot.. Nak diringkaskan cerita, die mmg budak baru dan aku jumpe die kat bilik kerje kiteorg.. Now we call that room "2nd Clubhouse.." Tempat kerje aku kat belakang, file room atau dikenali sebagai "Clubhouse" Haha..

Dan setelah berkenalan ngan makhluk tersebut, baru la aku tau insan neh bername rupenye, Mr. Azri Ifwat..


Die la Ari, name yg aku sebut2 sebulum neh..Muke die mmg cam insan yg tak berdose kan tapi die neh la sebenarnyer kepala segala aktiviti2 yang galak.. Kepala die mmg out.. Tapi jangan main2 woo, MRSM kot, budak pandai, sambung study pon Science neh, perangai cam bebudak tapi otak genius.. Bagus, aku suke mcm neh.. Dan kiteorang mmg bersahabat baik sampai la hari neh.. Die jgk la insan yg slau teman kan aku utk menjelajah kotaraya Kuala Lumpur.. xoxo..

Sehari selepas kami berdua kerje kat situ, sedang aku duk membelek2 file kat belakang tu, aku nak bawak jer file tu ke depan, tetibe aku nampak satu lagi makhluk kat kat tempat Ari buat keje tu.. Ianya perempuan dan aku terpinge2.. "Macam mane bru sehari keje si Ari neh da ade partner, natang btol.." bisik ku dalam hati.. Rupe2 nyer die jugak adelah staff parttimers kat situ.. Name nyer Miss Zafiqa..


Cam jantan kan muke die?? Hensem kot.. Haha.. Die la ika @ mok yg aku duk canang2 sebelum neh.. btw, sori ika sbb aku lupe name ko dan aku panggil ko pika ari tu.. aku keliru name ko ngan sorang kawan aku tu, penguin!! haha..Ika neh same cam budak2 perempuan lain, die pkai tudung, die ade "itu", die ade "ini"..Like normal.. Cume yang special nyer die hensem.. Istilah cantik tu bukan utk die, die lebih prefer "hensem" dari "cantik".. Why?? Tanyer die.. Haha.. Die pon mmg kepale tak buleh blah punyer, joke kuat, kasar lak tu, mcm jantan.. Tapi takpe, u r only ma friend ika; yg hensem.. (:

Setelah mengharungi detik2 kejaye bersame2 di office tu, kiteorang mmg da jadi kawan baik.. Macam2 peristiwa yang kami hadapi bersame.. Antara nyer..

  • Sky, mamat bangla yang bijak, die buat master kot; yang kerja bersama Ari ngan Ika everyday dan trademark die yang paling tak buleh blah, die akan ckp "Assalamualaikum" sebelum masuk ke bilik kerja DENGAN menggunakan lenggok bangla.. Korang bayangkan la mcm mane bunyik nyer.. Haha..
  • Membantu aku dalam menyiapkan kerje filing kat bilik belakang yang macam haram banyaknyer.. Bayangkan bilik yang penuh ngan file2 student tu hanya diupah aku sorang utk settel kan kerje nyer, mmg giler.. Sampai korang tolong aku pon buleh tak siap lagi, ni kan pulak aku buat sorang2, mmg tak gerak.. Aku pernah tertidur kerane terlampau muak dengan kertas yang terlampau banyak tu.. 
  • Dun forget Abang Zul Besar.. Haha.. Student lepasan History yang mmg giler2.. Undercontrol kadang2.. Tapi die mmg genius.. Tak banyak student History yang ade perangai happening mcm tu, kebanyakkan mesti muke ketat sbb asik pikir pasal sejarah.. ( Shit, aku benci sejarah!! )


Ingat lagi time kiter rehat?? Slalu nyer kiteorang akan lunch break pada pukul 1.00pm mcm tu tapi biase la pekerje bangse kite neh, slalu sangat lunch awl.. Kul 11 lagi kadang2 kite da keluar makan.. Haha.. Bos cari kot, and one more thing, kami tak panggil pos, kiteorang just panggil auntie, abang, kak and Dr.. tu je name 2 yg wujud kat situ.. Haha.. Mesra kan?? Dan aku buleh panggil P.A kepada seorang Dr. dengan panggilan ibu, sbb ape?? sebab die ibu aku..Haha.. Ibu aku P.A kepade Dr. Shamsul.. 

Banyak kelebihan yang kiteorang dapat kat sini atas dasar kami part time jer, dan kami sume anak2 dan anak2 sedara staff UIA.. Kami buleh buat ape2 kerja dalam office tu, kalau rase bosan duk bilik filing lame sgt, gi tolong jage kaunter ngan Kak Siti ( miss her so much ).. Kalau ade meating, ade makanan yang lebih tu, kiteorg yang cekik dulu.. And da best thing is setelah 1 minggu jer aku keje kat situ, aku buleh tukar pakaian ke pejabat ikut sedap tekak aku.. Haha.. 


Pernah tak ko tgk org g keje pakai cam neh?? Jarang kan?? Pakai selipar pink lak tu keje kat office?? Hati kering.. Ni baru Iqa time nak g keje, kalu aku jgn cakap la.. Takde gambar jer nak tunjuk.. Aku pergi kerja pakai kemeja lgan panjang, lipat sampai siku, pakai jeans hitam, baju taruk luar, pakai selipar All Star warna hitam, rambut tak yah cakap.. mmg tak beradab kan?? Haha.. Ari pulak beradap sikit tapi kekadang kerek jgk, pakai selipar warne orange g keje, rambut pon mcam tak pernah jumpe sikat..mmg cam tuttt.. Hahah.. Kite orang sepatut nyer kene la pakai formal sbb nak jage sahsiah rupe diri kat pejabat kan, hari2 berurusan ngan orang ramai kan.. Tapi diesebabkan kami nih mmg hati kering, takde sape berani tegur.. Haha..

Ingat time kite pegi lunch?? Kite beli makanan or bawak bekal (jimat duit) pastu bawak g clubhouse kat belakang sedangkan tu tempat aku buat kerje tu.. Kite buleh bantai makan2, gelak tak hengat, lagi2 bile time aku duk sorang2 belakang tu, korang pakat2 sergah aku, anak harun btol.. da la belakang tu sejuk, penuh ngan rak2 besi la tu, sunyi.. Kalu aku mati dalam tu, kompom takde sape tau.. Huhuhu..

And da best part time kite ponteng keje!! Sume neh berlaku tanpa dirancang.. Niat nak g lunch KFC kat Giant Batu Caves sambil beli hadiah utk birthday mak aku pastu kite bantai pulak gi Jusco Wangsa Maju.. Ika punye pasal, die yg drive kiteorg kat situ..Tah hape punyer setan da masuk dalam badan sampai timbul niat nak ponteng keje ari tu.. Da la kat office tak cukup tangan staff nak buat kerje, kite bantai ponteng pulak.. Tgh syok layan arked kat Jusco tu, tetibe lak Kak Farah call "Korang sume kat mane?? baik balik office skung!!" Time tu baru la sedar ko tu da buat salah.. Baru la tergese2 nak balik dan terkemut2 sambil buat muke tak bersalah.. Tapi aku bijak sikit, masuk ikut pintu belakang dan trus masuk bilik fail.. Tak lame lpas tu settel pastu kite balik.. Hahaha.. Tapi sempat lagi taruk hadiah mak aku kat dalam peti surat tu.. Tq Iqa sbb tlg aku buat surprise utk mak aku..

Haaa.. banyak memori aku ngan korang2 neh.. Aku rase persahabatan kiter neh baru nak sampai setahun tapi die punyer kamcing tu macam adik beradik.. Thanks Ari, thanks Iqa, thanks everybody.. 



Da Part timers!!

Ingat sampai mati..xoxo..

Chow...

Thursday, December 9, 2010

Macam mano neh???

~Hancur hati den...

Mongonang ekau...

Monjadi koping2..

Sotolah kau poie...

Tinggalkan kasih sayang..

Yang ponah singgah..

Antaro kito..

Masihkah ado..

Sayang itu.??~


Den ni bukan apo.. Malam tadi tibo2 pulak datang balik perangai lamo.. Den neh suko bonar pikir pasal maso dopan.. Bilo pikir2 tu, macam2 aspek aku sentuh.. Kahwin la.. Sambung blaja la.. Duit simpanan la.. Macam2 laie.. Heish... Tapi takpo, bondo gitu la buleh buatkan den terus positive utk pandang ke hadapan.. Bagus2!!! 

Tapi tgh pikir2 tu, tetibe pulak "Blackberry Torch" aku berbunyik.. ~ Tet tet toink tet tet ~ menandakan ade msg masuk... Owh, dari si die.. Story punyer story.. Sampai satu msg tu, aku terpikir seketika.. "Kite neh tak same Zul.." Bang!! satu panah melekat kat hati aku.. Sob2.. Bilo den pikir2 balik, da macam cerito dua darjat pulak.. Den tak buleh terime hakikat tu.. Tapi takpo, kayuh pelan2.. Nanti sampai jugak yo.. Ops, bagi due...

Sebenar nye den suko bonar lagu neh.. Dalam maksud nyer.. Tu pasal den sajo display lirik die..Tapi versi nogori.. Samo jo raso eh.. Kan3?? Papo jer lah.. Den tgh tensen sbnarnyo neh..

MACAM MANO DEN BULEH TAK DAPAT DEKAN??

Umangai, bondo sonang macam tu pon den tak buleh dapat.. Patut nyo sem 1 neh la buleh skor gilo2 punyer.. Heiii..Ni yg raso nak gigit kaki orang neh.. Tapi takpo.. POSITIVE.. Kalau tak dapat sem neh, sem depan ado laie.. Ala, kali neh pon bukan teruk sgt.. 3. someting2 Ok la kan.. 

Da la.. ape2 pon bersyukur.. Kalu Allah bagi fail guano?? Kan susa tu.. Setiap yg diberi tu ade la sebab nyer.. ok??

Chow....

Tuesday, December 7, 2010

Give Thanks To Allah..

Meleleh kot..

Baru balik dari Gombak, perut masih kembung akibat melayan daging kambing bakar.. Perh..hingga menjilat ekor kucing la.. ( Nanti aku cite pasal jilat ekor kucing ) Bukan ape, ade majlis cukur jambul cucu atuk Hussin..  Die buat kenduri sikit.. Siapa ini Hj. Hussin?? Loyar?? Ahli Musik?? Die neh sebenarnye kire sedara mara sebelah family jawa aku la..Kalau nak tahu Hj. Hussin neh orang paling kaya Kat Kampung Bendahara tu.. Nenek aku cakap la.. Den cayo yo.. Die punye rumah kecik sikit je dari gudang.. Uish, kalu masuk tu, mau sesat.. Tu pasal ak tak masuk (padahal nak cuci mate kat luar) Hahaha.. Hj. Hussin neh ade anak yang tip top punyer, sama ada laki baik pon perempuan tapi sume da kahwin lar..sume anak die berjaya, ade yg jadi ushawan la, tokey bank la, tokey studio gambar la dan even sume da kawin pon, badan still mcm bujang aper..Anak2 die jgk mewarisi kekayaan bapak dieorang.. Anak2 dieorang neh sume kahwin ngan stok2 model jugak.. Aku tak dapat nak story kan la keadaan sebenarnyer tapi yang pasti sume cucu2 si Hj. Hussin neh pon stok2 iklan ubat gigi punyer..  Mmg cun.. Ade yang 2-3 org cucu die blaja kat oversea.. Biler balik Malaysia jer, rupe sume da mcm mat salleh  Tu yang aku maleh nak masuk dalam rumah tu, orang duk sebok marhaban kat dalam, mate aku pulak sebok duk meraban tgk orang.. Haha.. teruk perangai aku..

Aku pon sebenarnye masih memikirkan jugak ape tujuan aku sebnarnyer cite pasal keluare Hj. Hussin neh.. Hahaha.. Aku bosan sebenarnye, tu pasal cite pasal orang lain..  Takde la, bende yang aku nak tekankan kat entry neh adelah ayat yang kite slalu dengar neh “laki yang baik adalah utk perempuan yang baik” dan aku nak tambah sikit “bila mencari bakal isteri, pandang lah agamanya, keturunannya, hartanya dan pabila kalau kamu mencari agamanya, nescaya hidup kamu akan bahagia” lebih kurang gitu la ayat nye..

Aku mmg salute keluarga Hj. Hussin neh.. Bini die orang biase jer tapi mmg dalam keturunan yang baik dan mereka dpt anak2 yang mmg baik.. Even Hj. Hussin neh kayer giler, tapi die tak pernak megah.. Die mmg rajin bersedekah, tolong orang yang tak mampu TANPA publisiti.. Aku dapat tau neh pon setelah aku pakse mak aku cite, kalau tak takde sape tau kebaikan Hj. Hussin neh.. Hidup die berjaya sebab die tak penah lupe nikmat Tuhan yg die dapat.. Anak2 die pon sume study luar negeri punyer.. Sume berjaya dan biler kahwin plak dapat isteri @ suami yang mmg baik budi, dapat pulak cucu yang mmg comel..  Jeles kan?? 

Aku kalau buleh nak ikut sikap Hj. Hussin tu.. Buat baik kat org, sedekah.. Giler best.. Untung2 plak dapat bini dari keturunan yang baik2, hidup senang, dapat anak yang berjaya plak.. Ya Allah, mmg bersukur giler2 la.. So, pada sesiapa yang tak paham tu, biar aku tolong buat rumusan utk korang..

  •           Kalau nak hidup senang di hari tua kelak, kene la ade anak2 yang berjaya, yang kenang jasa mak bapak..
  •           Kalau nak dapat zuriat yang berjaya, yang kenang jasa mak bapak, yang baik budi adalah hasil daripada benih yang baik..
  •           Kalau nak hasilkan benih yang baik, kene dapatkan isteri atau suami yang tergolong dalam golongan yang diredhai Allah..
  •          Nak dapat isteri atau suami yang baik, kita kenalah menjadi org baik dulu.. Baik dalam erti kata jaga hubungan dengan Allah, dengan Ibu Bapa dan juga dengan masyarakat..


So pokok pangkal nyer kite.. Kalau kite berubah kearah yang lebih baik, insyallah hidup kite kelak akan jadi lebih baik.. Aku bukan saje2 nak membebel petang neh tapi nak ingat kan kite2 neh yang sering kali lupe untuk bersukur.. Bile bersukur, tuhan akan tambah rezeki kita lagi.. Ape yang kite dapat sekali pon,  baik ke buruk ker, please say da word, Alhamdullilah..

So, word of da day is “Thank You Allah”



Salam Maal Hijrah

Gud Morning Malaysi!!

Huh, mcm mat salleh, pagi2 lagi da speaking org putis.. Bukan ape,pagi neh aku agak ceria sbb hari ni da masuk tahun baru.. "Ape la ko neh itik, taun baru bulan 1 nanti la.." Dan kepada sesiapa yang ade hajat untuk katakan begitu pade aku, korang mmg tak patut bergelar seorang muslim.. Kenapa?? Sebab hari ni ada la tahun baru, 1432 Hijrah.. Maal Hijrah..Tahun baru bagi calender Islam.. Kita selame neh duk exited giler celebrate New Year bile time 1 January tu jer, siap main mercun bagai, cube kalu kite buat macam tu jgk time Maal Hijrah, buleh?? Sepatutnyer tahun baru ini la yang kite patut celabrate bagai sbb ianya macam satu titik tolak dalam kehidupan masyarakat islam.. Ianya  jugak adalah satu hari yang penting bagi umat Islam kerana pada hari ini la Rasulullah S.A.W. telah behijrah dari Kota Mekah Al-Mukarramah ke Madinah Al-Munawwarah..

Aku tak nafikan, aku pon selama neh bukan amik kesah sgt pon pasal Maal Hijrah neh, yang aku tau dulu, Maal Hijrah je cuti umum, takpyah g skola.. Tu je.. Tapi sampai bile aku nak biarkan?? Aku neh makin lame makin tue, dulu muke bebudak skung da hensem kacak bergaya matang sikit.. Bile lagi nak berubah?? Sekarang la masenye tau.. Takyah la nak kate "Ala, taun baru 1 aribulan nanti, aku pasang la azam baru nak berubah.." Aku klu dengar ayat macam tu, rase nak lepuk je muke sape yg kate tu.. Mmg pembongak la.. Jarang aku tgk org yg pasang azam, berjaye settel kan sampai ujung tau... Tak payah ckp org la, tokey reban neh pon same jer.. Huis, awal taun dulu bagai nak rak berazam, nak target SPM straight la, nak blaja btol2 la, tak nak ponteng la..Tapi diri sendiri tahu kite mmg tak larat nak buat tu.. Jadi azam tu ke laut, aku pon tah sesat kemane..

Jadi sekali lagi dalam hidup aku neh aku tempuhi Maal Hijrah.. Azam ttp pasang jugak, jadi tak jadi, blakang kire.. Dulu ak slalu pasang azam time 1 January tu, tapi kali neh aku nak pasang azam awal sikit, nasib baik Maal Hijrah taun neh dekat2 ngan NewYear 2011.. So azam neh buleh diawal kan sikit.. Pasang azam time Maal Hijrah ni untung sikit, disebabkan ianya satu peristiwa penting dalam Islam, mungkin ade sedikit "keberkatan" disitu kalu aku berazam ari neh.. Setelah dipulas2 kepale hotak aku neh, akhirnye aku dapat pilih ape azam aku tahun baru Hijrah neh.. Sikit yoo.. Tak berani la nak azam bebanyak, kang kembong plak..

Antarenye :

  • Den pikir la kan, den kalu buleh taknak tinggal2 sembahyang ni lagi lah.. Bukan selamo neh den tak sembahyang, tapi ado jugak la 2-3 fardhu yang ter'miss atas sebab malas.. Jadi den raso den nak try buang sikap maleh tu supayo dalam kubur nanti malaikat Mungkar Nangkir tak tanyo banyak sangat.. Kan3??
  • Satu lagi den raso nak buang sikap "tido lopeh subuh".. Kalau nak tau la, azam neh aku da guno untuk yg ke 4 kali nyer.. Dan satu pon tak penah menjadi.. Tapi takpo, taun neh den tanam laie azam neh sobab den ingat posan omak den "tido lopeh subuh ni, nanti rozoki tak masuk" Bilo sebot jo pasal rezeki, aku mmg alert, even adik aku makan tak abis pon den jerkah kat telingo dio.. Inikan pulak pasal rezeki den sendiri.. Selame neh bukan aku sengaje2 tido, ak ter'genero ( Banyak la alasan ko itik )   -____-"


So kalian2 sume menjadi saksi azam aku neh yer.. Lengkap satu taun nanti, aku cite kan la bahawa azam neh menjadi atau tidak.. Da la, den nak g mandi, ade kenduri kat Gombak..

Chow!!!

Monday, December 6, 2010

10 Perkara Tentang Kelantan

Aku nak tambah sikit pasal entry loghat Nogori sebelum neh.. Salah satu tujuan aku tulis entry tu adelah untuk sume saing2 ku yang kat Kelantan nun, sebab dieorg slalu terpinge2 bile aku ckp nogori, tak pon die org mesti main2kan loghat aku tu, terutame nye si penguin tu, dasar natang.. Den kato kalu panggil mak tu omak, dio tanyo kalu panggil abah apo, obah?? Uiss.. memain lak kau yo.. Kang den maki ko gune loghat nogori kang, baru raso biso eh..Haha..


Kalau tulis pasal Negeri Sembilan je kang, ade plak bebudak yang tak puas hati.. So nak kasi fair, aku akan cite jgk pasal negeri2 lain kat Malaysia. For this time, aku nak cite pasal negeri Kelantan.. Kenape Kelantan?? Sebab aku da da ade relate ngan negeri Cik Siti neh.. Ni pon da kire rumah ketiga aku la.. Rumah pertame kat KL tu, rumah kedue kat N9, dan Kelantan neh kire rumah ketige aku la.. Best kalau bercerite pasal tempat orang neh. Aku neh suke memerhatikan gelagat manusia dan persekitaran, so ape yang aku dapat rumuskan kali neh pasal negeri Kelantan neh adalah :

1. Kelantanese use a proper Malay word.
Tidak seperti negeri-negeri lain di malaysia, org kelantan tidak me’modified’kan perkataan yg terdapat dalam bahasa melayu standard. seperti contoh:
Ulau - Melaka
Ulaq - Kedah
Ulor - Johor
Ular - Kelantan ( ooo-laaa)

dan banyak lagi…

2. Kelantanese don’t ‘cakap kelantan’.
Orang kelantan tak ckp kelantan, mereka ‘kechek kelate’. Bahasa kelantan mungkin merupakan bahasa yang paling sukar untuk difahami diantara kebanyakkan dialek yang ada di malaysia (selepas bahasa sarawak, dan sabah).

Bahasa kelantan tidak menggunakan imbuhan dihadapan sesuatu perkataan tetapi lebih kepada menggunakan sabdu, dan ayat didalam bahasa kelantan tidak dimatikan dihujungnya. contoh:
betina - tino (Ttee-nor)
berjalan - jale (Jjaa-ley)
bermain - maing (Mmaa-eng)
perbualan - buale (Bbua- ley)
pemerintahan - meritohe (Mme-ghi-toh-he)

salah satu ayat yang ak belajar yang menggunakan sistem sabdu neh adelah “ike make kucing” how to pronounce?? Ko kene tanye bebudak gegey neh.. Haha..

contoh ayat:
“Toksoh buak peghanga po kegho, tokleh napok Ttino lalu” - Tak usah buat perangai serupa kera, tak boleh nampak perempuan lalu

“Maghi kito gi Jjale ghumoh pok peng, che buleh duik Ghhayo” - Mari kita pergi berjalan rumah pak arifin, ada ‘chance’ boleh duit raya

3. Kelantanese have their own currency.
Mungkin ramai yang tidak tahu tapi orang kelantan tidak menggunakan matawang RM atau ringgit malaysia. Mereka mempunya matawang mereka sendiri iaitu Riyal atau sebutan nya lebih berbunyi ‘ghiya’. Walaupun ‘ghiya’ kelantan tidak diniagakan di pasaran antarabangsa dan exchange rate antara ‘ghiya’ dan RM adalah sama, malah wang yang digunakan adalah sama. Tetapi Ringgit adalah lebih kecil sekiranya digunakan di kelantan. Contoh:

Situasi seseorang menggunakan Ringgit di pasar Siti Khadijah Kota Bharu:
“Makcik, sayur ni berapa ringgit selonggok?”
“oohh, sayur kakung nih 2 Ringgik selonggok”
Situasi yang sama, tetapi menggunakan ‘ghiya’
“Mokcik, sayur kakung nih brapo ghiya slonggok ..?”
“slonggok tigo amah*, kalu nok ambik duo longgok, 2
ghiya”

perhatikan harga selonggok kangkung meningkat 50 sen dari harga dalam ‘ghiya’, malah dijualnya pulak dengan harga 2 longgok 2 ‘ghiya’ (atau 2 ringgit)

4. Kelantanese and ‘Budu’
Orang kelantan yang tipikal, amat gemar memakan budu dan ulam. Budu merupakan lebih dari sos untuk menyedapkan makanan, applikasi budu didalam makanan tiba ketahap ianya dijadikan kuah bagi mereka yang berdarah kelantan tulen. Aku mmg tak buleh masuk menatang budu neh atas dasar..err, ak bukan Kelantan tulen..Hahah..

contoh:
Zarif: “aduh nampak gaya makan nasi ngan ikan rebus jelah kita malam ni” (sambil berwajah sedih) Faiz: “perrgghh, ni kalau ada budu ngan limau nipis, kena pulak ulam raja…” (sambil meleleh air liur)
So, kita dapat tahu dari situasi ini, Faiz adalah orang kelantan. Ade jgk org Kelantan tak makan budu sebab mereke pikir mereke tak sedar asal usul mereka.. Org Kelantan tak tolak budu k..

5. Kelantanese are soft.
Orang kelantan adalah terkenal dengan sifat lembut mereka. Sifat sederhana dan pemalu merupakan sifat yang paling jelas. Selalunye lebih kepada perempuan and lil bit kat laki2 nya..Tetapi sekiranya mereka berada didalam kelompok yang mereka, mereka akan berasa selesa,mereka akan galak dan sejujurnya ade jgk orang yang kongsi story ngan aku, yang mereke ni memang pangkah masyarakat Kelantan (bukan aku tau, kwan aku) sorry to say.. atas sebab ape, aku tak buleh cite kat sini, nanti dikate aku racist ngan negeri2 plak.. Nak tau, nanti tanye aku personal..

Tapi mereka juge merupakan orang paling friendly even dengan orang yang baru jumpe. Pengalaman aku, ade pakcik neh jumpe aku kat bus station kat Machang , die start bukak cite skit jer, pastu die bantai cite panjang lebar.. Sampai sume topic kluar la, TNB la, anak die keje kapal la, Anak pempuan die beli baju kurung la, sume die story.. Dan aku seperti biase, IYE KAN JE LAH.. ak paham die ckp tu tapi takut plak nak balas balik, nanti salah malu jer.. Selain tumereka juga kuat berseloka dan Nampak kasar jugak kengkadang.

6. Kelantanese doesn’t hold to ‘adat’ rules.
Bagi mereka yang tidak tahu, orang kelantan merupakan masyarakat yang paling mudah dibandingkan dengan masyarakat dinegeri lain apabila masuk kedalam bab adat resam dan perkahwinan. Ini adalah mereka kurang atau hampir tidak berpegang kepada sebarang adat. Tidak seperti masyarakat di Negeri Sembilan yang kuat dengan Adat Pepatih dan berbagai-bagai lagi adat-adat di malaysia. Orang kelantan lebih kepada memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan didalam islam.

Masyarakat kelantan tidak ada pantun (minang), bayar tol (bagi orang johor), bersanding, kenduri 3 hari 3 malam, pulut kuning dan sebagainya. Ia bergantung kepada pasangan pengantin dan keluarga sekiranya ingin mengadakan adat-adat berikut tetapi ianya adalah tidak wajib, dan masyarakat kelantan kebanyakkan lebih gemar kepada kesederhanaan. Ayat yang biasa didengari adalah:

“buak gapo buak bendo-bendo lagu tuh, Bbazir pitih”
(buat apa nak buat benda-benda macam tuh, membazir duit) . Jika ada yang ingin mencari bakal isteri, bolehlah cari orang kelantan. For me, err….biar den pikir dulu la yo.. Hahaha..

7. Kelantanese and Nik Aziz
Orang kelantan lebih gemar dikenali sebagai anak murid Nik Aziz. Orang kelantan tidak melihat Nik Aziz sebagai menteri besar tetapi lebih kepada seorang tuan guru. Ini adalah kerana tuan guru Nik Aziz sendiri adalah seorang guru agama dan masyarakat kelantan menghormati beliau lebih sebagai seorang guru agama lebih daripada seorang menteri besar.

8. Wayang kulit
Masyarakat kelantan merupakan pelopor didalam bidang perfileman, sebelum wujudnya Tanjong Golden Village (TGV) dan Golden Screen Cinema (GSC), masyarakat kelantan sudah lama ada Ketereh Village Cinema (KVC) dan Kedai Lalat Village Cinema. Malah wayang kulit terdapat di mana-mana kampung di kelantan (sebab itu KB tak ada wayang). Tapi ianya satu penderitaan buat aku.. Puas la aku mengharap supaye KB Mall tu ade cinema  tapi ianya nya hanya satu impian yang tak bertepi.. Sob2..

9. Thailand (golok)
Orang kelantan gemar membeli-belah di golok, ini adalah terdapat bermacam-macam barangan yang boleh didapati di golok, dari baju-baju, barangan elektrik, barangan dapur hingga ke mercun boleh didapati di golok. Oleh itu orang kelantan tidak memerlukan shopping complex yang besar-besar seperti di negeri-negeri lain yang hanya akan menimbulkan masalah jalan raya, dan menjadi tempat muda-mudi berpeleseran. Di golok, kanak-kanak, remaja, makcik-makcik dan nenek-nenek semuanya boleh membeli belah bersame2...

10. Kata ganti nama
orang kelantan mempunyai berbagai kata ganti nama mengikut keadaan tertentu
‘kito’ digunakan bila bercakap dengan orang lebih tua
‘ambo’ untuk menunjukkan humbleness
‘kawe’ dengan kenalan biasa
‘aku’ dengan member2 rapat
‘oghe’ dengan family
’sayo’ untuk formality

Ok..Cukup2 lah tu.. Kang banyak sangat aku tulis pasal Kelantan neh, bangge plak bebudak Gegey tu.. Kesimpulan nye, ade sesetengah orang yang memang fanatic tentang Kelantan neh, lagi2 time dieorang menang match ngan N9 aritu, umangai, menggilo btol.. Kereto pon snggup sembur vinyl lambang bendere Kelantan.. Pasal menang la sanggup buat gitu, cubo kalau kalah?? Nak bawak kluar keto tu pon sogan..  Ade jgk orang luar yang memang tak gemar langsung pasal negeri Kelatan neh, salah seorang nye..hehee.. Gegey group tau la kot..

Maaf la yo kalu ado apo2 fakta yang salah pasal Kelantan neh.. Den neh cumo memerhatikan yo.. Maaf yo..

Enough, abis suda pasal Kelantan, ade time nanti aku cite pulak pasal negeri2 lain yo..
Chow…..

Mari Belajar Loghat Nogori..

hey kalian..

Arini aku rase nak buat entry tentang loghat Negeri Sembilan.. Mesti korang bosan kan aku duk cite pasal n9 je.. Aku bukan ape, kan aku da penah cakap dulu, bile bercerite pasal negeri sembilan, aku jadi seronok dan exited sebab aku tahu.. Salah ke aku nak mendedahkan salah satu budaya atau loghat yang ade kat Malaysia ni?? Kalu kite tak jage adat serta bahase kite, sape lagi nak jage?? Mutuhusamy?? Low Ah Beng?? Kite la orang melayu yang patut terus bercerite tentang bende2 macam neh supaye generasi akan datang tak lupe..



Ok2.. Enough with membebel.. Jum kite blaja loghat Negeri Sembilan..

1. Kalau huruf ‘r’ duduknye kat memulo atau kat depan, atau kat tongah-tongah perkataan, secara automatik akan jadi ‘gh’..sonang yo ni…..
** r = gh ; kalau kat dopan or tongah-tongah perkataan

Contoh-contohnyer..

ramai : ghamai
Perak : Peghak
kerak : koghak (lain lak deh..)
baru : baghu
lari : laghi
rabu : ghobu (ni lain sikit..)
rosak : ghusak (ni pn lain gak..)
raya : ghayo 

2. Kalau huruf ‘s’ duduknye kat hujung perkataan, selalunyer akan b’tukar jd ‘h’ atau ado jugak yg jd 'ih' atau ‘sh’..
** s = h/ih/sh ; kalau di hujung perkataan

contoh2 nyer..

malas : malEh
puas : puEh
keras : koghEh
terus : toghuih/toghush
putus : putuih/putush
bilis : bilih/bilish
tulis : tulih/tulish
garis : gaghih/gaghish

sebutan nyer plak kono la tgk huruf vocal sebelum nyo; jgn lak main bantai yo..tak semestinyer tukarkan huruf2  yo..kang lain lak bunyi eh + laghi lak maksud..

******************** end ********************

VOCABS

sey / den                   - saya
bongak/mongak        - tipu
bEga                           - degil (dogE)
capuk                         - bertompok-tompok/x rata
kain sal                      - tuala
kombong                  - sakit perut
robeh                         - hujan renyai2
tempieh                    - air hujan yg masuk kedlm rmh
batat                          - keras (kuih)
ompuk                       - dah terlebih masak(merujuk kpd mknan)
pangkin                     - tempat duduk/bersantai
cunek                         - suis
ponyogan                 - pemalas
benyek                      - hancur
ontok-ontok              - diam
godang                      - besar
ghoba                        - selimut
tepen                         - mangkuk tingkat
kilir                             - hilir
sosah/sobat             - pukul
colek                          - usik

EXAMPLE

Koba - beritahu
Cth Ayat: Den dah Koba'an, jangan poei kek topi sungai tu. Kan dah Kono.

Podeh - Pedas
Cth Ayat: Podeh bona sambal udang tu.

Ambik - Ambil
Cth Ayat: Poei ambik buah kelapo tu, den nak masak gulai ni.

Copek - Cepat
Cth ayat: Cubolah jalan copek cikit, kot tetingga bas nanti.

Banyak lagi yang buleh dirungkai tentang loghat n9 neh, tapi aku rase cukup lah pengajaran yang basic2 neh, sekadar untuk belajar bende baru kan.. Kalau ade pape yang tak puas ati ke, salah ayat ke, minta map yo.. sey pon orang biaso yo.. budak2 laie.. banyak bondo nak kono blaja..

Ape2 pon, den banggo ado darah anak noghori even separuh.. separoh laie Jawo.. Ado maso nanti, den cito pulak pasal loghat jawo yo..
Chow!!!

Lepah ni kawe crito plop pasal loghat Klate deh.. Kawe nok gi make meta..

Saturday, December 4, 2010

Paramore?? Jenama pampers baru ke??

Hey everybody..

Hari neh sabtu, currently at UIAM Gombak.. Ade job sikit nak settle kat sini.. Bosan.. Tetibe terbit lak idea utk buat entry..

Aku seorang yang amat3 gile music tanpe racist pade mane2 bunyi .. Rock, Pop, Nasyid, Slow, even Joget pon aku layan.. Senang kate sume rentak yang kluar kat speaker tu aku dengar.. Nak menunjukkan bertape addict nye aku kat music neh, even sampai dalam toilet pon aku pasang lagu.. nak feel kasi t**k tu senang kluar.. Aku tau music neh melalaikan tapi aku akan sentiase waspade tentang ape yang aku nyanyi, ape yang aku dengar supaye tak terpesong akidah.. Am I right?? Back to story, salah satu music atau band yang menarik perhatian gegendang telinge aku ialah Paramore. Aku start kenal Paramore time tahun 2008 setelah diperkenalkan oleh kawan aku, Dharma Raj.. (lame aku tak jumpe die neh)

Paramore ni sebuah band yang berasal dari Franklin, Tennessee yang ditubuhkan pada 2004 @ 2005 tak salah aku. Band ni dulu stock2 inde je kat U.S tu, main underground je sampai ade producer nak angkat dieorg masuk studio dan dari situ la band ni start famous.. Band ni dianggotai oleh:

Hayley William (Vocalist) – Kenal tak perempuan rambut merah neh?? Die la Hayley atau fans die slalu panggil Hayles. Die la kepale band neh.. Die neh agak comel dimate aku sebab rambut die merah dan sememangnye cool giler.. Kalau la buleh aku buat rambut colour cam tu.. Heish.. Suare si Heyley plak memang buleh membuatkan semue bulu2 aku naik kalau die tarik part tinggi2.. Dashat.. Suare die memang buleh jual lar..

Jeramy Davis (Bassist) – Jeramy atau member die panggil worm ni seorang pemain guitar bass dalam band neh. Die neh minat xtvt yang lasak atau berbahaye.. Kalau korang dengar elok2 lagu2 Paramore, bunyi bass die cam gempak kan?? Tu sume keje Jeramy lah tu.. Giler lah tambah pulak contoh cam lagu crushcrushcrush, try dgr bass die.. Ok kan??

Josh Farro  (Guitarist) - Name betol die Joshua Neil Farro atau fans die slalu panggil Josh.  Yang best nye pasal mamat neh, die neh separuh Italian. Tu pasal muke di ade sikit iras2 aku.. Aku pon separuh itali ape.. Die ngan Taylor main guitar dalam band neh dan nak tgk ape jadi kalu due2 guitarist ni hayun gitar same2, try dengar Misery Business.. Try tgk video dieorg main live kat Hard Rock, tak hengat punyer..

Taylor York (Guitarist) – Die neh ahli baru dalam Paramore since lagu Decode, OST utk movie Twilight. Decode tu la lagu first die ngan Paramore. Dulu die neh songwriter yang slalu join sekaki ngan Hayley time nak buat lagu. Die jgk slalu follow tour Paramore kat setiap konsert.. Lastly die diajak masuk utk lengkapkan band ni punye members.. Dan die punye skill banyak influence Radiohead punye guitaris, lupe name die.. Tapi yang pasti lagu Decode sesuai ngan movie Twilight..

 Zac Farro (Drummer) – Aku tak pasti die neh adik beradik ngan Josh ke tidak sebab name bapak die orang same.. Entah la..  Die drummer dalam band neh dan die punye skill mmg hebat.. Kali neh try dengar sume lagu Paramore dan korang ckap kat aku, lagu mane yang drum die kureng?? Aku rase takde sbb die ni star for this band.. Sume fans pempuan buleh terjerit2 klu tgk die buat show.. Dieorg kate Zac ni ensem.. Huh, ensem lagi aku..kan???
-____-

Dieorang ade 7 album tapi yang full album ade 3..
All We Know Is Falling (2005)
RIOT! (2007)
Brand New Eyes (2009)
Aku ade sume lagu dari 2nd and 3rd album dieorang, tapi aku tak la beli album dieorang.. Standard la penggemar music cetak rompak, album ori mahal, jadi pirate la pilihan nyer.. Arini keluar album, esok da buleh download kat web.. Huish, ekau jangan tiru perangai den yo, buleh buat industry music bangkrap tau.. Beli la yang original..

Album RIOT! da mencapai jualan 2 million kat seluruh dunia dan group neh tercalon dalam Grammy Award 2008 utk pencalonan Best New Artist. Besh wooo, Grammy Award tu.. Bukan senang nak dapat.. Die orang punye music ade sikit2 influence Jimmy Eat World.. Tapi yang pasti Paramore mmg besh!!

Aku tak dapat pegi concert dieorang kat KL artitu sbb aku kat Kelantan.. Malam tu aku agak sebak sikit la..  Hampir nak menetes la air mate jantan aku neh..  Member aku sebok duk call ak semate2 nak bikin panas yang die ade tiket concert siap ngan backstage pass, anak haram betol.. Lain kali aku flight g U.S semate2 nak g tgk Paramore, ak bahan die balik nanti..

Ok.. Chow for a lunch, nasi minyak woo..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...