Monday, September 27, 2010

Buku Merah Dari Library..

Anak itik bulu lentik,
Hendak mandi kolam terani;
Tengok bunga setangkai cantik,
Hendak memetik tidak berani.

Bawa bunga pergi ke pekan,
Taruh mari atas peti;
Badan kurus bukan tak makan, 
Kurus kerana si jantung hati.

Kalau putih kata putih,
Kanda sudah jatuh tiarap;
Kalau boleh kata boleh,
Mudah saya terharap-harap.

Ikan Terubuk Ikan Parang,
Sungguh sedap dimasak kari;
Bukan saya mabuk sebarang,
Saya mabuk menahan hati.

(Sume pantun ini di"kredit"kan pada someone!!!)

Dah la..penat menaip pantun ni..
Aku bukan apa..
Dah lame tak bemain pantun-pantun ni..
Pada sesiapa yang tak tahu..
Untuk pengetahuan korang la..
Aku bekas pemantun sekolah..
Dah lame dah..
Dulu aku galak la berpantun ni..
Hampir nak masuk peringat kebangsaan..
Tapi atas faktor-faktor tertentu..
Aku tak join comp. tu..
Cerita lame.
Biarlah...

Selain pantun, kalau korang nak tau..
Aku ni ex-member of Tunas Budaya Negeri Selangor..
Tau tak aku amik part mane??
I'm dancer..( Sape gelak, aku pukul!!)
Aku penari zapin..
Sume basic steps zapin aku tau..
Hahahaha..macam tak caye pon ade kan??
Tapi tu la ceritanya..
Saje je nak kongsi cerite pada yang tak tahu..


Ok lah..
Member ku sudah bising..
Mau guna broadband katenye..
( Jap la gong!!!! )
See you at next post..
Papai...


Location: TAR225 L ( Bilik Aku..)

Kerana Mereka...




Kawan ku dari Kuala Lumpur pernah mengatakan.."e-take, jum ar tukar kampus, aku tak buleh la ngam kat sini"..
Jauh di benak hati ku mengiyakan katanya...TAPI bru hari ini aku sedar bahawa aku tidak buleh beranjak kemana-mana KERANA MEREKA semua ini telah mengikat hati aku untuk terus berada disini..
Wajah-wajah ini lah yang menjadi punca terbitnya cinta aku terhadap bumi Kelantan ini..
Thankz a lot you all.... (^-^)V

Location : TAR 225L (Bilik Aku!!)

Friday, September 24, 2010

Tokey Reban Itik Bercerita Tentang Cinta....

Wah, tajuk panas..Bukan ape, cume dua tiga minggu kebelakangan ni, banyak sangat cerita2 cinta berlegar2 kat sekeliling telinge aku ni..En. Zarif pulak dah cite pasal cinta dekat blog die..sorang duk ngan tu, sorang duk minat die tu, sorang duk minat kat org lain, sorang lagi dah cerai..opppss..kene balik batang hidung sendiri..^.^

Anyways, itu sume suda ditentukan oleh Allah.. takde jodoh, nak buat macam mane..kan??
Tapi  yang menjadi masalah disini ialah di mana kemanisan cinta itu???
Adakan cukup dengan mengatakan "I Lap Love You"??
Adakah cukup dengan melafaskan perkataan yang konon nye "keramat" tu buleh menimbulkan rase kemanisan cinte itu??

Biar aku bagi pendapatan pendapat aku sebagai seorang penternak itik wannabe..
Pada pendapat aku, cinta bagi seorang lelaki ni simple. sepertimana seorang lelaki tu, SIMPLE.. not pimple
Bak kata kawan aku, " Die yang nak kat aku, aku pon amik la..jangan tolak rezeki.."
Ertinya lelaki ni jenis tak kesah dalam cinta..
"Klu die syg aku, aku syg die jgk la.." semudah itu..
Macam takde feel kan??
Tapi tu la hakikatnye.. kiteorang ni jenis yang simple, tak kesah sangat..
Not all guys like me, tapi sesetengah nye macam tu la..
Ade jugak yang macam "Aku sayang giler kat die bai!!"..
Tu jenis yang betul2 nak perempuan tu jadi bini die ( even time tu masih bersekolah!!)
Tapi majoriti dari kami percaye, semua percintaan yang berlaku dalam lingkungan umur sekarang dikenali sebagai CINTA MONYET @ name lain nya "monkey love.."

comel tak??


Aku betul2 mempercayai konsep cinte monyet ini; yang mana cinta yang tak kekal lama, hanya selepas dua tiga bulan "couple", break up..( memang bukan semua)
Ini berlaku kerana darah muda kita sedang galak..
Ayat senang nye : Aku ni muda lagi, buat ape nak setia?? life ni jauh lagi..ilang satu, cari lain..

Mari aku cerite sikit..,
Aku "pernah" ade girlfriend..
Name die S..
First love aku..
Biase la, macam beruk itik baru dapat bunga..sayang betul..( npe itik suke kat bunge?? haha..)
Couple punye couple,
Sayang punye sayang,
Tup2, die mintak putus..Aku tak tau kenape..
Die tinggalkan aku dengan 1001 persoalan..
Ape salah yang aku telah lakukan?? Entahlah..
TAPI setelah 2 tahun berlalu, die cari aku balik..
Time tu aku masih ade perasaan syg kat die..
Lantas try masuk jarum semula dan berjaya rujuk kembali..
(Mesti En.Zarif akan cakap "die da jatuhkan maruah ko la!!)
Tapi mase tu aku mane kenal Zarif lagi..Mane aku tau..
Time tu aku pegang ayat : "Takpe la, ludah aku sendiri..bukan orang lain.."
Sayang punye sayang,
Beruang dan madu,
Tiba2 masalah lain pulak timbul,
Aku tak buleh bagi komitmen..
Perangai die da mule kelihatan,
Cemburu yang terlampau, (padahal aku bukan laki die pun)
Banyak sangat perselisihan time tu..
Dan akhirnya aku kata kat die " Saya nak bebas jadi diri saya" ( macam la selame ni die taruk aku dlam jail )
Dan akhirnye aku jadi begini..

Kesimpulan dari cerite BENAR hidup aku ni, cinta itu mudah..mudah datang, mudah pergi..
Klu nak bercinta ni, komitmen kene tinggi..
Kene tolak ansur..api dengan api mane buleh jalan..
Walapun madu pada cinta tu da abis, still la jgk sedut jgk sampai jadi kecut..
Jangan senang2 buang gitu je..
Itu klu yang betul2 nak bercinta tahap nak bernikah la..
Klu setakat cinta monyet ni, pakai buang suda "Lu Pikir La Sendiri !!" bak kate Nabil..

TAPI!! jangan pulak semua perempuan2 yg membaca blog ni takut pulak ngan aku..
Aku still lelaki normal yang memerlukan wanita..
Sebeum terlupe...ade iklan sikit..
Kalau rajin baca lah ye..Klik link dibawah untuk membaca.. ( untuk perempuan sahaja!!)


Hehehe..
Itu saja post untuk kali ini..
Kalau ade salah silap, mintak maaf la ye..
Name pon manusia, mesti salah..
Sekian..
Papai......


Location: TAR225 L ( bilik aku!! )

Wednesday, September 8, 2010

Kelantan Vs. Negeri Sembilan

Ini bukan nak crite pasal football match kelantan lwan n9 ke, pasal bakar2 kerusi ke, pasal bakar staduim ke...NO!!! aku nak cerite pasal perbezaan antara negeri cik siti wan kembang ni dengan negeri adat pepatih ni...

Aku seorang anak jati selangor yang dibesarkan dalam suasana n9.. ayah aku asal n9, penjaga aku mase kecik org n9, komunikasi dalam rumah banyak pakai loghat n9 ( even mak aku jawe, die pon bantai cakap n9 jugak ), kecik2 aku da diajar untuk makan masak lomak cili api yg kepedasannye mcm haram (untuk kids la)...tapi bile da besar ni, akhirnye aku study dekat uitm, KELANTAN..haha..so bile bercerite pasal n9, aku seronok sebab aku tahu..haha.. (:

Perbezaan yang pertama : Makanan..
Korang mmg da tahu kelantan punye makanan memang manis sampai buleh potong kaki la..betul tak??
kadang2 tu aku tergelak sendiri, bile aku beli makanan kat kafe TAR tu, die punye rupe gulai masak lemak cantik, bau pon sodap, tapi bile time nak rase tu je, raso macam makcik kafe tu saje tumpahkan semue stok gule yang ade kat dapur tu..MANIS!!!ish3, agak2, lepas aku habis diploma kat sane, aku balik kl da kene kerat kaki agaknye..huhuhu..
Tapi berbeze pulak ngan masakan minang, n9.. bile time masak kenduri tu, abis satu kebun cili api tu die campak dalam kawah gulai tu..PEDAS amat!!! tapi sume yang makan tak kesah, sbb dieorang da biase..klu macam pak teh aku tu, baru menikah ngan orang tumpat, mase die makan gulai masak lemak cili api tu, berkibas2 jgk tangan die menahan pedas..haha.. tapi takpe, lame2 biase la tu..

Perbezaan kedua : Bahasa..
Kite ni malaysia, sume pakai bahasaa melayu..tapi bile tang loghat tu, due2 negeri ni memang raja.. sorang dengan "eewah bule,eewah bule"....sorang lagi dengan "apo kono eh jang"..hahah..Wan aku pernah cite, die call bakal besan die, org kelantan sbb nak confirmkan pasal tarikh pernikahan anak dieorang, lantas terbitla perbualan ini:

Wan aku: Ni bilo agak2 ea nak langsung ni???
Besan die: bule ne..( bulan enam )
Wan aku: eh, bukan bulan Mei, bulan onam (6)..
Besan die: yolo, bule ne..meta, kito tgk balik kalender..haa, btol doh, 17 Jun 2010..bakpo yg saloh??
Wan aku: ooo, baru den paham, bulan ne tu bulan jun..apo lak tak kobar awal2..tokojot jgk den, risau jugak, bondo bawak kawin kan..salah tarikh, malu bosar..maap yo..
Besan die: takpo, kito pehe..
Dan kedua2 makcik tu bergelak sakan..


Aku penah kene, aku burak dengan member kelantan aku..
aku cakap " pembongak la ko ni!! haha" dengan nada yang kelakar..
tapi die balas " mu ni, sokmo2 kato kawe bongok!! ni nok maroh ni!!" dengan nada mcm nak mengamuk..
"relax la bai,pembongak tu macam bohong..bende tu memang ayat mesre..bukannye maki ko" kate ku..
"tapi bunyik nye macam maki aku boh.."katenye..
"dok, aku taki maki mu",balas ku..


Macam2 la ragam due negeri ni.. (:

Perbezaan ketiga : Budaya
Ni sensetif sikit nak cerite ni, sebab aku pon kono..hahah..
orang kelantan ni, bile cakap dengan org, bahase baik je..
demo,ambo, kawe, kito, ore...sedap je bunyik nye..
perempaun kelantan yang aku tengok pon klu burak dengan orang tu, paling2 sopan je..
pandang mate pon taknak..(tak semua la..yg aku kenal la..)
Tapi kalau n9, cakap lepas, skit2 bunyi macam melaka, agak kasar bile berburak, even ngan sedara sendiri..
"wa'ang nak kemano tu??"
"awang botol budak ni!!"
"wok, mano tu??"
agak kasar bunyiknye kan?? bagi dieorang, bende ni mesre..da biase dengar..
bebudak nye pon lebih kurang je..bukan la tak sopan, tpi mcm ok2 la, burak pon bahase kite2 je..senang la, takde la miss understanding..

Lagi satu, org kelantan ni baik sangat..nak begurau kasar pon tak buleh...cepat SENSETIF..
tu yang kalau nak burak ngan dieorang ni, kene jage mulut, tak buleh cakap macam2
nanti klu slah pham skit, diajaknye begaduh..hmmm..dunia2..

So kesimpulannya, biarpon kite ni memang berbeze, tapi yang menyatukan kite adalah agama,yakni Islam..
renung2kan dan selamat berfikir!!!!

Itu saje untuk post kali ni..harap maaf untuk segala kesilapan..papai..


Location : IIUM Gombak & MMU Cyberjaya

Friday, September 3, 2010

Inikah yang dinamakan blog??

Hehehehe.(muke excited!!)

Camni rupenye blog. Patut la org kate "best doh blog." Bile pikir2 blik, ape bende yg best nye??
Setelah d'kaji-kaji, baru aku tau ape yg paling best tentang blog ni...

"AKU BULEH CERITE TENTANG HIDUP AKU UNTUK TATAPAN UMUM!!!"
Bagus! Aku mmg suke b'cerite...Mmg untuk aku bende alah ni...
Even skrang da pukul 2am, tapi semangat aku trhadap blog masih menebal!!
(sakit mato den ngadap laptop ni!!)
But i'm newbie..so klu aku tulis bende yg tak brape nak best tu, sorry...

Btw, special thanks for Mr.Zarif sbb ajar buat menatang ni..
(trimas sbb sanggup tunggu aku..)
Tidak d'lupekan kpd Mr.Nik a.k.a Model Koya sbb bagi pinjam laptop uzur ko ni.
And Mr.Alif too 4 your broadband..

Now, everything clear..
Malam pon da smakin golap,
Mato den pon susah nak bukak,
Esok pulak ado test, mmg best!!

So, thats all for the first post..
Papai...!!!

Location:Bilik Nik..

  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...