Sunday, July 3, 2011

Perantau Muda Genap Setahun..

Hey stalker yang dihormati sekalian!! :)

Setelah entry 'emo' aku yang baru2 ini di'publishkan, aku mendapat pelbagai reaksi.. Tak mau la cite panjang2, cuma aku dan mereka2 sahaja yang tahu.. Ada positive ada negative, thanks.. :)

Bukan nak sambung cerita emo tu, banyak bondo lagi yang den nak cito kat sini.. Den mati kutu sobonar ea.. Den text boo, die tak baleh, merajuk konon.. :) Biar la, ado la bondo ea tu.. Untuk pengetahuan mereka2 yang tak perasan, aku sebenarnya dah genap setahun beberapa hari berpijak di bumi Kelantan neh sejak 26th June 2010 yang lepas.. Waaa, setahun da der aku duk jadi perantau muda kat negeri orang.. Bagi orang lain nampak macam takde hape, tapi bagi aku ianya satu benda yang sangat menarik..


  • Tak sampai setahun aku duk sini, aku da boleh menguasi bahasa mereka sehinggakan ramai orang2 tempatan seperti pakcik2 tenggiling ataupun makcik jual nasi kerabu yang tak percaya kalau aku cakap aku orang luar.. "Demo asal mano??" "Kulumpur cik" "Pah buleh doh kecek klate??" *dan dialog neh disusuli dengan gelak kecil yang sangat ikhlas dari aku.. "Buleh la koho2" :) Hahaha.. Btw, teringat time Rara tak dapat jawab soklan pakcik keto sewa time balik Kelantan dulu, da macam hapo terkemut2 nak jawab, last2 den jugak tolong jawabkan.. Haha.. :)
  • Kalau aku balik rumah dan aku secara tak sengaja 'tergunakan' bahasa Kelantan, aku memang mencari maut.. Satu isi rumah tu akan mula membahan aku dengan ayat2 yang sangat annoying.. "Tau la duk Kelantan, tak payah la nak "sero" la hapo la, cubo sobut "raso" kan mudah yo paham.." Aku mane tau, lidah aku da terbiasa sebut gitu.. Oloh, sehari dua je lepas tu back to normal la.. Lidah aku still buleh mesra loghat N9 la, dun worry... Aduyai.. -___-"
  • Lidah dan isi perut katak aku neh da buleh terima segala jenis makanan dari sini KECUALI budu... Damn! Benda tu jugak yang tak buleh masuk, yang lain2 sume lepas.. Apo masalah nyo arr?? Haish..
  • Dan kat sini jugak la aku dapat belajar tentang apa itu kawan, sahabat, cinta, budaya, adab, bahasa DARI SUDUT masyarakat pantai timur.. Mereka berbeza dari kita yang berada di kota raya nuh, percaya laa.. :)

Aku suke betol nak tonjolkankan kawan2 aku yang kat sini sebab err, neh je kawan yang aku ade kat sini.. Aku balik  Selangor kang, kire kawan Selangor.. Aku balik nogori, kiro kawan nogori la.. Hape aku cakap neh?? -___-" 

Bruce Lee kot..

Mr. Alif

Kakak dan adik..

Ecah and Ina

Munie dan Sue Sue

Miss Ada dan Farah Zalikha

Anak ikan dan tokey reban

Kasih ibu dan 6 orang anak

Ratu Kebaya
Tak dapat tayang sume gambar, sorry... Lain kali yer... *berat la korang nak loading reban aku neh kalau ada gambar banyak2, make sense right?? :) and for my friends, I luv you lah boo sahabat2 ku sekalian dan moga ada hikmah dalam persabatan kita neh.. :) Happy 1st anniversary to all my UITMers friends!! :)

*************************************

Now Playing : 
Scotty McCreery - I love You This Big
Bruno Mars - Talking To The Moon
Jennifer Lopez - On The Floor ft. Pitbul
Malique - Pergi Jauh
Wonder Girl - Hot
Frank Sinatra - I Wont Dance
S.M. Salim - Kenang Daku Dalam Doaku

* repeat playlist sampai muak, takde keje la tuh.. :) 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...