Saturday, March 5, 2011

Cara Nak Periksa Antivirus Kalian Berfungsi @ Tidak..

Credit to Budak Botak.. :) Thumbs up!!


Dalam dunia neh ada banyak jenis antivirus.. Abang Dzly ko neh gune Kaspersky Anti Virus 2011, yang Jackie Chan jadi duta tu laa.. Buat masa neh takde masalah lagi, menatang neh still buleh halang virus2 yang tak beradab yang cuba pecah masuk "iPad" aku neh.. Tak kesah la kalian guna antivirus jenama apa, cap kaki gajah ker, cap anak harun ke tapi kali neh kite nak try tengok sejauh mana keberkesanan antivirus korang tu, nak tengok hebat mano die buleh halang virus daripada masuk.. Benda neh takkan harmful kan lappy korang, so dunt worry.. :)

  1. Langkah pertama, buka notepad..
  2. Copy paste ayat warna biru neh dalam notepad kalian tu.. X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
  3. Lepas tu save file tadi menggunakan nama    ->   virus.com
  4. Kalau antivirus korang berfungsi, dia akan block file tu.. Kalau macam aku punye dia kene scan dulu file tu baru die sahkan file tu sebagai virus..
Kalau tak detect tu maksudnya da sampai masa untuk tukar antivirus yang lain la tu.. :)


Sekali sekala bagi maklumat kepada pembaca neh bagus jugak kan?? :)

Sekian trimas!!! :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...