Monday, January 3, 2011

Ini Soal Keberkatan Bukan Dengki

Asalamualaikum

Ramai blogger yang buat entry awal tahun dengan tajuk2 yang ceria dan mengembirakan.. “Selamat Tahun Baru”, “Azam baru ku”.. Bagus la camtu.. Aku nak mintak maaf sebab maybe mood untuk entry pembukaan tahun 2011 aku kali ni agak beremosi sikit.. Bukan ape, ramai kawan2 aku tahu aku neh bukan jenis yang suka nak marah2 gitu jer.. Tapi kali neh benda2 camneh buleh membuatkan sifat negative aku tu keluar..

************************************************

“Memiliki sesuatu yang bukan hak anda”

Itu da memang satu kesalahan bukan?? Dan sesiapa yang melakukannya patut merasa malu kerana hak itu bukan milik anda..

“Memiliki sesuatu yang bukan hak anda dengan cara yang kotor!!!

Lagi teruk bukan?? Sedarlah sebab tuhan itu maha adil..


***************** Pendahuluan Tamat *****************

Aku tak biasa kalau nak maki hamun nasihat orang neh gune bahasa formal.. Ok, aku mengaku aku pon pernah ambil hak orang.. Setakat ketuk junior 2-3 ringgit dulu biasa la.. Akhir tahun aku mintak maaf pastu ganti balik duit budak tu.. Itu kalau cerita pasal amik duit.. Tapi kali neh ak betol2 berbulu sebab ada jugak manusia yang kononnya bergelar mahasiswa neh still berperangai macam orang yang takde ilmu..

Ko tau tak yang ko tu student?? Student memang perlukan keberkatan dalam pembelajaran.. Dah kalau ko ambik hak orang lain semasa ko masih bergelar student neh, mane nak datang keberkatan nyer bodoh?? Sia2 la ko belajar 3 taun neh, perbuatan yang tak berkat akan effect ilmu.. Bile ilmu ko tak berkat, baik ko berhenti blajar je, tak payah nak teruskan dosa tu..

Eh tension la aku maki ngan orang tak beradap macam ni..



Memang ko tak ambik duit orang, memang ko tak ambik barang orang tapi ko amik hak yang kerajaan beri kat mereka2 yang memerlukan. Ya, memang hak tu masih kosong tapi bukan untuk ko. Ko tak sepatutnya ambik sebab ko memang tak layak.. Dan bila tak layak, tak payah la nak guna cara kotor semata-mata mahukan hak tu. Aku pon tak dapat tapi nak buat macam mana, redha la..



Yes, aku tahu ko anak orang yang berpangkat, anak orang yang ade nama.. Ko anak yang penting dalam keluarga ko.. Abah ko ada kenalan Dato’.. Tak buleh nak bersusah2 sikit, hidup kena senang je.. Fine, ko memang bertuah sebab Allah kurniakan rezeki tu kat family ko.. Sikit pon aku tak jealous.. Tapi tak bermakna ko gunakan pangkat2 ko tu untuk dapatkan sesuatu.. Aku tak salahkan pangkat2 parent ko tu cume terkilan dengan cara yang ko..



Aku pasti ko akan jaja cerita kat satu University neh macam mane cara ko buleh dapat benda tu sebab ak tau perangai ko memang camtu.. Sikit pon takde perasan malu kat diri ko kan malah bangga.. Aku betol2 terkilan dengan sikap ko.. Tipu bukan benda yang kecik.. Kalau setakat tipu aku pasal result JPJ macam minah tu maaf lagi la, ini sampai melibatkan pengurusan institusi.. Konon hebat la dapat tipu orang besar?? Konon cam gaya matang tapi hampeh, itu perangai  macam time budak2 main polis and thive, main tipu, main kotor..



Aku nak ingatkan ko la, maybe sekarang ko gembira sebab dapat hak tu, ko buleh still tersenyum sebab ko dapat apa yang orang lain mahukan tapi ingat la, benda yang ko buat tu tak jujur, menipu dan menipu tu satu dosa.. Tambahan pula ia melibatkan University yang bagi ilmu kat ko dan ilmu yang ko dapat pon akan jadi tak berkat.. Senang cerita, bile ilmu tak berkat, ko nak belajar pon mesti susah nak masuk.. Depan kite orang ko memang masih buleh tersenyum tentang pelajaran tapi ko tapi cube renung dalam2, ade tak keberkatan ilmu ko tu?? Takde bai sebab tempat yang duduk tu pon atas cara penipuan..

Hey donat,

Aku tak jealous sebab ko dapat tempat tu tapi aku terkilan sebab ada kawan yang still berperangai macam orang yang tak berilmu.. Sejahat2 mulut aku pon aku tak sanggup buat benda yang buleh effect ilmu aku..

“Siapa makan masak lomak cili api noghori, die rase la pedas nyer”

Aku mintak maaf sebab agak lancang tangan aku type kali neh.. Aku tak kesah ko nak kate mulut aku neh jahat la, cakap kasar la. Aku cakap kasar neh pon atas satu tujuan, nak sedarkan ko sebab ko da buat satu kesalahan.. Kite saling ingat mengingati.. Tanam dalam kepala otak ko tu, Allah tu maha adil, sume benda neh milik Dia, Dia buleh ambik bila2 jer..

Dan kepada sume yang sudi baca, sorry sebab kehadiran mood negative dalam entry neh.. Aku tetap akan ceria untuk post2 yang akan datang.. Terima kasih sebab baca Reban neh.. Btw, Happy New Year to all.. Moga tahun neh jadi lebih baik untuk kita semua (:

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...