Sunday, July 3, 2011

Perantau Muda Genap Setahun..

Hey stalker yang dihormati sekalian!! :)

Setelah entry 'emo' aku yang baru2 ini di'publishkan, aku mendapat pelbagai reaksi.. Tak mau la cite panjang2, cuma aku dan mereka2 sahaja yang tahu.. Ada positive ada negative, thanks.. :)

Bukan nak sambung cerita emo tu, banyak bondo lagi yang den nak cito kat sini.. Den mati kutu sobonar ea.. Den text boo, die tak baleh, merajuk konon.. :) Biar la, ado la bondo ea tu.. Untuk pengetahuan mereka2 yang tak perasan, aku sebenarnya dah genap setahun beberapa hari berpijak di bumi Kelantan neh sejak 26th June 2010 yang lepas.. Waaa, setahun da der aku duk jadi perantau muda kat negeri orang.. Bagi orang lain nampak macam takde hape, tapi bagi aku ianya satu benda yang sangat menarik..


  • Tak sampai setahun aku duk sini, aku da boleh menguasi bahasa mereka sehinggakan ramai orang2 tempatan seperti pakcik2 tenggiling ataupun makcik jual nasi kerabu yang tak percaya kalau aku cakap aku orang luar.. "Demo asal mano??" "Kulumpur cik" "Pah buleh doh kecek klate??" *dan dialog neh disusuli dengan gelak kecil yang sangat ikhlas dari aku.. "Buleh la koho2" :) Hahaha.. Btw, teringat time Rara tak dapat jawab soklan pakcik keto sewa time balik Kelantan dulu, da macam hapo terkemut2 nak jawab, last2 den jugak tolong jawabkan.. Haha.. :)
  • Kalau aku balik rumah dan aku secara tak sengaja 'tergunakan' bahasa Kelantan, aku memang mencari maut.. Satu isi rumah tu akan mula membahan aku dengan ayat2 yang sangat annoying.. "Tau la duk Kelantan, tak payah la nak "sero" la hapo la, cubo sobut "raso" kan mudah yo paham.." Aku mane tau, lidah aku da terbiasa sebut gitu.. Oloh, sehari dua je lepas tu back to normal la.. Lidah aku still buleh mesra loghat N9 la, dun worry... Aduyai.. -___-"
  • Lidah dan isi perut katak aku neh da buleh terima segala jenis makanan dari sini KECUALI budu... Damn! Benda tu jugak yang tak buleh masuk, yang lain2 sume lepas.. Apo masalah nyo arr?? Haish..
  • Dan kat sini jugak la aku dapat belajar tentang apa itu kawan, sahabat, cinta, budaya, adab, bahasa DARI SUDUT masyarakat pantai timur.. Mereka berbeza dari kita yang berada di kota raya nuh, percaya laa.. :)

Aku suke betol nak tonjolkankan kawan2 aku yang kat sini sebab err, neh je kawan yang aku ade kat sini.. Aku balik  Selangor kang, kire kawan Selangor.. Aku balik nogori, kiro kawan nogori la.. Hape aku cakap neh?? -___-" 

Bruce Lee kot..

Mr. Alif

Kakak dan adik..

Ecah and Ina

Munie dan Sue Sue

Miss Ada dan Farah Zalikha

Anak ikan dan tokey reban

Kasih ibu dan 6 orang anak

Ratu Kebaya
Tak dapat tayang sume gambar, sorry... Lain kali yer... *berat la korang nak loading reban aku neh kalau ada gambar banyak2, make sense right?? :) and for my friends, I luv you lah boo sahabat2 ku sekalian dan moga ada hikmah dalam persabatan kita neh.. :) Happy 1st anniversary to all my UITMers friends!! :)

*************************************

Now Playing : 
Scotty McCreery - I love You This Big
Bruno Mars - Talking To The Moon
Jennifer Lopez - On The Floor ft. Pitbul
Malique - Pergi Jauh
Wonder Girl - Hot
Frank Sinatra - I Wont Dance
S.M. Salim - Kenang Daku Dalam Doaku

* repeat playlist sampai muak, takde keje la tuh.. :) 

Saturday, June 25, 2011

Benar saya maksudkannya...

Boo..

I really LOVE you..
I mean it...
Really love you...
There are no jokes here...

. . . . . .

I'm sorry..

. . . . . .

Hope you'll realize I'm always there..
Next behind you..
Whenever you sad, happy, fear, speechless or whatever your emotion is..
Insyaallah, I'm there..

. . . . . .

That's a true propose for being your man..
Not only for getting the title..

. . . . . .

Hope you are officially mine..

. . . . . .

I'm sorry again..

. . . . . .

*fuck, aku nangis!! lap lah air mata kau bodo!!

Saturday, June 18, 2011

Ulangtahun Di Perantauan..

Salam sejahtera Malaya..

~Happy birthday to me
Happy birthday to me
Happy birthday to me
Happy birthday to me...~

Pada sesiapa yang tahu, mahupon tak tahu, pada 14th June yang lalu, genap lah 19 tahun umurku.. WHAT?? 19?? Alah, nak masuk disko pon tak lepas lagi neh.. Cepat la besar tik oii.. :( Tapi jangan khuatir, tak perlu cukup umur pon buleh masuk what.. Heeee.. :)

Enough2.. Apa2 pon, SELAMAT HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN YANG KE-19 KEPADA ZULFADZLY DATO' ROHAIZAD!! :) Tetapi ianya menjadi satu sejarah juga kerana pertama kalinya aku sambut birthday kali neh kat perantauan, bukan di negeri sendiri.. Hurmm, saba je la.. Orang jauh nak buat macam mana.. 

Birthday kali neh takde apa yang special sangat, selain meraikannya di negeri orang, hadiah pon takde ape sangat.. Btw, thanks to Boo untuk hadiah katak hijau tu yer.. Lolike, bulat macam awak.. :) Dan disebabkan takde sape nak bagi hadiah, maka aku mengambil tindakan untuk 'menghadiahkan' diri aku sendiri.. Maka aku beli la something untuk hargai diri aku sendiri, bukan selalu an.. :) and here you are.......

Blackberry Storm 9500.. :)
Jeng3.. Abang ko neh da maju sikit.. Da bosan la asik gune BB yang fake je, now mase untuk bertukar.. Alah, hadiah untuk diri sendiri kan, mahal sikit apeadehal.. :) Now, sapo nak BBM ngan aku?? :)

Tetapi aku tak lupa, da alang2 hadiahkan something untuk diri sendri neh, aku spend la sikit untuk parents aku plak.. Aku tak la kayo mano tapi hengget tu ado la sikit.. Maka tertunai la hajat aku untuk memberikan something kepada ibu.. Neh pon sempena hadiah hari ibu haritu.. and here you are...... :)

Nokia X3 - 1
"Nilai ringgit tak penting janji ikhlas.." Ikhlas dari anakmu yang tak cukup lagi berjasa.. Luv u mummy.. :)

Now masa untuk mengucapkan beribu2 lemon terima kasih kepada semua sahabat yang meng'wish aku secara live mahupun melalui medium Facebook, SMS, email dan sebaagainya.. Thanks untuk ucapan semua tu yer.. Jangan risau, den tak lapa hadiah doo, takdo den mintak hadiah.. :) Dan kepada mereka2 yang sudi untuk membelanja permakanan aku sempena meraikan aku neh, Shaiful Hamzi, Ismail Sandiman, Firdauz Alias, Hans Afiq,.. (Buleh cari namo neh kat fesbuk, hensem2 sume neh) Tenkiu yaa, maaf abang ko neh banyak makan plak, da orang nak belanja kan.. :)

Tak salah den, hari bapa tak lama lagi or da lepas ye?? Ke akan menjelma?? Lupa plus konfius suda.. Niat hati tu ado la jugak nak bagi sebutir lagi harta kat abah den tu, nak jugak tengok orang tua tu guna hasil dari duit aku.. Niat ea nak bagi Naza Sorento sebutir tapi hengget tak berapa mengizinkan la jadi mungkin cuma ini je yang aku mampu.......

HTC Desire HD
Amacam bah, gerek tak orang2 lamo cam ayah guno smartphone gini?? Kalah anak mudo yah.. Mat rempit pon guno henset torchlight yoo.. :) Nak cakap, bondo ado dah, tinggal nak tak nak yo.. Nak den belikan.. Dulu penah dengar ayah kato teringin nak pakai smartphone gini tapi kato leceh la hapo lah.. Paham tu, awak tangan kasar, kojo banyak tak, sibuk nak guno canggih2, takdo maso nak explore an?? :) Hengget tu tak la banyak mano, tapi kalau raso, ini jo lah yang den mampu bagi untuk balas budi walaupun tak terbayar budi tu.. :) Kalau baco entry neh, calling2 along terus yo, insyallah... :)

********************************

I love my life.. Biar hidup banyak masalah pon, aku suka hadapinya dengan tenang.. Aku cukup tak paham bila segelintir manusia neh, baru ada masalah sikit da kelam kabut, tak tentu arah, menngelupur padahal masalah kecik je, buleh je settel.. And one more thing, isu persahabatan.. Puluh kali aku ingatkan diri aku sendiri tak pon kawan2 aku yang lain......

......."Tau lah kawan kau tu tak seBIJAK kau, seHENSEM kau, seCANTIK kau, kononnya kau nak satu dunia tahu, kau BIJAK, kawan kau tu BODOH.. Please, buruk mano pon, bodoh mano pon, hino mano pon seorang kawan tu, SEKALI kawan TETAP kawan.. Tolong la jangan malukan dia walaupun dia seorang yang TEGAR, HATI BATU, KERAS KEPALA and so on.. Dia tetap seorang manusia, ada rasa MALU biarpun dia kata TAK PERNAH rasa malu.. Biar la ko nak orang sekeliling sanjung ko sampai ko kembang BURIT sekali pon, tapi tolong la hormat erti sebuah PERSAHABATAN sebab sahabat tu la teman ko time susah.. Kalau tak pandai hargai maksud SAHABAT tu, tolong la jangan mengaku KAU tu serorang sahabat yang baik.. Tolong jangan rasa diri kau tu SEMPURNA.."

Ikhlas dari SAHABATmu..........

Assalamualaikum..........

Sunday, June 12, 2011

Gano kiro sep kito??

Salam Sejahtera.. :)

Demi melengkapkan resam berblogging, aku nak jugak la buat entry sepatah dua tentang perlawanan akhir Piala FA 2011 yang baru je selesai semalam dengan keputusan Terengganu menang dengan 2 jaringan berbalas 1 dengan pasukan Kelantan.. (waa, macam ayat pembaca berita la aku..) Ucapan tahniah buat pasukan Terengganu dan terima kasih buat Kelantan kerana memberikan saingan yang sama hebat.. :)

Arrhh, malas aku berbaso baso neh, cakap straight kan senang.. Aku suke kelantan kalah.. :) Maaf3, jangan lepas neh ado pulak yang nak serang aku.. :) Bukan ape, aku cakap macam tu sebab ramai la aku dengar mulut2 kat sekeliling aku neh, sebelum perlawanan mula, depa2 neh cakap besar la.. 

"Kelantan sure menang la", "Kito gomo ye sapa lembik".. 

Mana tak muak dengar gitu.. Even bukan negeri aku sendiri yang main, aku cume cakap je.. Tak baik cakap besar, skung neh lagu mano, kan da kalah.. Mane yang bising2 semalam tu, sume senyap je bile game abis semalam.. Bukan sume yang cakap besar macam tu, tapi 2-3 orang la yang kate gitu sekeliling aku neh..

Tapi takpa, apeadehal.. Jangan sebab bola kita gaduh, kata warga bijak, takkan sebab benda bulat bodoh tu pon nak gaduh.. Kawan tetap kawan.. :) 

Jangan jadi bodo po ayam main bola.. 
Tutup cerita.. :)

*********************

Skung, benda yang lagi penting adalah aku nak gelak.. Aku nak gelak sebab 2 minit lepas game semalam habis, berpuluh-puluh page macam neh keluar kat Facebook.. Hahaha.. Memang gila betul la teknologi zaman sekarang neh.. :) Yang aku tak tahan tu, tak sampai seminit page neh wujud, beratus-ratus yang meng'like'nye.. Pastu beratur la dekat status fesbuk kluar...

"Nurul Conan and 3 more friends like this page"

"Syafika Shaari like 'Maafkan Daudsu' and 2 more page"

Semangat betul kalian2 neh kan?? Bagus2, sayang negeri ye.. Den paham tu.. :)

Neh la antara page2 yang aku jumpa yang berkaitan dengan isu jaringan gol sendiri oleh pemain Kelantan, Daudsu pada minit ke 98.. Ada page yang positive dan ada juga page yang menghentam.. Pada pandangan aku la, nama pon bola.. Bukan die sengaja termasukkan dalam gol sendiri.. Cubo kalau ko yang main kat situ, mau tak mengelabah puyuh ko, tengok2 ko pon ter'score gol sendri jugak.. Ilek la, bukan sengaja.. :)

  1. Jangan salahkan Daudsu okay
  2. Sial betol budak yang baling Mercun Maser Kelantan vs Terengganu
  3. Kami Tak Suka Org Terengganu Mengutuk Daud Su
  4. Kami Benci Orang Yg Buat Page ‘ Kami Suka Daudsu Jaringkan Gol Sendiri’
  5. Salah Yg Main Mercun, Bukan Daudsu
  6. Kesian Daudsu~
  7. Daudsu Pon manusia~
  8. Kami paham daud su tak sengaja jaring gol sendiri
  9. Kami sokong daudsu diberikan pangkat Datuk
  10. Kami Nak Daud Su Buat Kenduri Kesyukuran Selama Setahun
  11. Bangang betul sape2 yg salahkan Daudsu.
  12. Kami Tak Salahkan Daudsu,Kami Salahkan Pelempar Mercun
  13. Daudsu WIRA kami~~kami tetap bersama daudsu~~
  14. Thank You Daudsu ~ Anda Pahlawan
  15. Kami Suka Daudsu Jaring Gol Sendiri
  16. Kami Sokong Daud Su Jadi Perdana Menteri Malaysia
  17. Rakyat Terengganu mengucapkan ribuan terima kasih kepada Daudsu
  18. Terima Kasih Daudsu Jamaluddin
  19. Kami sokong Daudsu menanduk masuk ke gol sendiri
  20. Daudsu ialah orang paling hensem selepas jaringkan gol sendiri 

Yang last neh tak tahan, apo lak kono mengono Daudsu paling hensem.. Nak suruh die jadi Perdana Menteri la hapo la.. Hahaha.. Aduyai, ado yo nak bahan orang buat kalau nampak orang buat salah tu.. :) 

Da2, abis cerito pasal bola.. Terima Kasih sebab singgah.. Apo2 pon, hoben jang hoben.. :D

Friday, June 10, 2011

He's such a good friend..

Amin, aku rindu kau panggil aku "apek kopek" tu.. Kau sorang je yang panggil aku camtu, tapi sekarang kau da takde.. Last kite jumpa time dajah 6 min, sangat lame.. Aku tak sempat jenguk kau time kau sakit kat hospital dulu.. Sebelum kau pergi pon aku tak dapat jumpa kau.. Maaf min, aku jauh sangat kat sini.. Cuma doa je la yang dapat aku hantar untuk kau..

Semoga roh sahabatku ini ditempatkan dikalangan muslim yang beriman..

Al-Fatihah..

******************************

Tanda 100 hari sebelum hari mati.
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.
Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.
Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.
Tanda 40 hari sebelum hari mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut.Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.
Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.
Tanda 7 hari sebelum mati.
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.
Tanda 3 hari sebelum mati.
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.
Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.
Tanda sehari sebelum kematian.
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.
Tanda akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.
**********************
Yang da pergi kite cuma buleh doakan, kite yang hidup neh teruskan la..
"Orang yang paling bijak di dunia ialah mereka yang ingat mati dan bersedia untuk menghadapinya"

Monday, May 9, 2011

Bahasa Mereka Kasar??

Salam..

Baru je tadi aku selesai dicuci oleh seorang sahabat, sahabat yang cukup lama tak berjumpa.. She said 7 tahun da tak jumpa, aku neh pulak pelupa so aku iya kan je la.. Memalukan sungguh.. :( Dia sentuh satu tajuk yang aku sendiri pon memang tak sedar yang ianya berlaku keatas aku.. Dia nampak salah yang aku buat dan dia tegur baik2.. (abis die sental aku kaw2 tadi, memang baik..) Satu tajuk yang nampak tak berapa sopan untuk dibincangkan dan agak ke'negeri'an sedikit.. The main idea is..

BAHASA KELANTAN KASAR!!

Maaf maaf maaf... Mula-mula sekali aku nak memohon 1000 kemaafan kepada semua pembaca reban neh yang berasal dari Kelantan.. Bukan niat aku nak memalukan atau mempertikaikan negeri kalian, cume nak beri pendapat terhadap benda yang terjadi kat aku sendiri.. Mintak tolong baca entry neh dengan minda yang terbuka.. Kita semua generasi bijak kan?? Tak perlu benci membenci satu sama lain ok.. So I'm so sorry kalau ada part2 yang menyentuh sensetiviti kita semua.. Btw, aku student dari Kelantan dan aku tak teragak2 cakap aku sayang Kelantan.. :)


Buka minda, buka hati.. :)

Well, aku tahu ada segelintir pembaca reban neh yang memang tidak gemar dengan negeri Cik Siti Wan Kembang neh.. Baru-baru neh kecoh pasal Puteri Katak Hijau dengan dia punya statement yang panas tu.. Ok, its up to her, tak mau komen lebih2.. But dia nampak macam da terlalu benci sangat la, tak bagus sebenarnya sifat benci membenci neh.. Ada jugak yang benci negeri neh sebab masyarakatnya, budayanya, bahasanya dan pelbagai lagi.. Mereka punyai alasan sendri, aku tak sokong dan aku tak bantah.. Hak masing2 tapi nasihat aku la, budaya benci membenci neh bukan sifat orang Islam, so we should reduce it, lagi bagus kalau tak penah tau pon apa itu maksud benci.. :)

Berbalik kepada cerita asal, aku telah "dicuci" oleh sahabat aku, Syau (bukan nama sebenar) Pah, ko tengok kawan ko neh, dia cuci aku pah.. Nasib baik aku sedar, ade jugak benda aku buleh tulis.. Trimas!! :)

Da point is, dia mengatakan bahawa aku sudah berubah sejak aku belajar kat Kelantan.. Berubah yang die maksudkan adalah pertuturan aku makin kasar.. Aku da tak macam yang dulu, means that aku yang dulu bersopan santun serta baik budi bahasanya.. :) Baru je tadi aku terfikir, betul jugak apa yang dia cakap.. Aku cakap ngan dia sama macam aku cakap ngan bebudak sana.. Dia kata ianya terlalu kasar dan ini bermakna bebudak sane selama neh telah mengajar aku bercakap kasar.. Tak gune betul, den ingat takpe la tadi kalau cakap gitu gak.. Rupenye kasar.. Tengok, kan da terasa hati kawan den sorang neh.. Syau, sekali lagi aku mintak maaf kalau terkasar bahasa ngan kau tadi.. 

Syau, aku tau ko serius time basuh aku tadi.. Betul la kau cakap tu, aku neh terikut-ikut sangat ngan bahasa sana.. Kalau kat sana, yes memang nampak macam biasa, takde hal tapi bila aku guna kat sini, it seem so rude.. So I'm so sorry again.. Lagi satu sebab ko perempuan, memang tak patut la aku cakap kasar gitu.. Tapi kan kalu kat sana, perempuan tak perempuan, lebih kurang je rase bahasa dia..Entah la, ikut situasi la.. And again, aku mengaku aku terlalu ikut2 kan sangat bahasa sana yang nampak kasar hingga aku membuatkan kawan aku sorang neh kecik hati dengan aku.. Sorry..

Bagi pendapat aku, aku mengaku bahasa Kelantan memang kasar.. Bukan kasar dari segi maksud tapi dari segi bunyi serta lengok untuk menyampaikannya.. Kalau nak tulis susah, kene dengar dan sebut, baru nampak maksud aku.. Mungkin sesetengah orang tak buleh terima jenis bahasa kasar gini.. Terpulang la, tapi kalau aku, aku ikut tempat.. Kalau aku kat sana, aku akan jadi macam mereka, mungkin kasar.. Tapi inysallah bila aku pulang ke sini semula, aku akan menjadi Zulfadzly yang dulu.. Aku pon sedar, aku terlampau menikut sangat bahasa serta budaya sana.. Yup, memang tak salah tapi aku patut jadi diri aku sendiri.. Entah la, aku bukan suka sangat berkasar-kasar ngan orang neh.. Maaf la kepada sesiapa yang pernah aku terkasar bahasa dengan dia.. Aku sedar apa yang aku da buat silap, terima kasih sebab tegur salah aku.. :)

Ibu penah cakap dulu....

"Bila kita berbual dengan India, kenapa kite perlu cakap macam lenggok India?? Kalau kita berbual dengan Cina, kenapa kita perlu cakap macam lenggok Cina??"

"Kan bagus jadi macam Jepun, orang datang negara dia, semua ikut cara dia, bahasa dia, budaya dia.."

Den selalu pikir ayat tu.. :)

Trimas sebab sudi baca walaupun anda benci saya.. :)

**************************

NotaKaki: Boh, xyoh nk kembe sgat lar, pade duk main nge sep2 demo sudoh la.. Aku duk dalam reban neh pon, otak aku tak sempit macam kau.. :) ....... Maaf, terkasar pulak.. :)

Saturday, May 7, 2011

Ibu, terima kasih !!!

Ibu...

That's what I called for shows some respect to the person named Roziah Md Yakub.. Setiap orang berbeza.. Terdapat berpuluh-puluh panggilan untuk seorang insan yang amat penting neh.. Ada yang panggil mama, ummi, mak, mummy, ma, mek, mok, omak (untuk certain loghat laa) dan macam2 lagi.. 

Ok lah, suda terang lagi bersuluh, suluh pulak pakai spotlight, konpom memancar.. Yang bahawasanya entry kali neh adalah khas sempana hari ibu yang bakal menjelma tak lama lagi.. For those who still wondering lagi bila hari ibu akan diraikan untuk tahun 2011 neh, meh sini den nak koba.. 8 May 2011.. Besok tau tak?? So kepada sesiapa yang rancang untuk meraikan mummy2 mereka, nak beli hadiah bagai, siap la cepat yo.. Dan kepada sesiapa yang kurang bajet, takpo den paham (sebab ea den pon sengkek jugak time neh).. Takde bajet takpe, cukup la sekadar ucapan yang cukup ikhlas dari hati untuk mereka.. Nampak macam den buat neh arr?? Jimat tapi ikhlas.. :)

Dan untuk mereka2 yang kurang bernasib baik, yang tidak lagi mempunyai ibunda, sedekahkan la sebanyak mungkin doa2 untuk mereka agar mereka tenang disana, InsyaAllah.. Doa yang paling baik adalah datang dari seorang anak, ingat sampai bila2 tu.. Btw, mari kita sedekahkan Al-Fatihah untuk ibunda tercinta kepada senior aku, Rauf yang baru sahaja meninggal dunia pada beberapa hari lepas.. Moga rohnya dirahmati disana.. (Jangan baca kosong je, Al-Fatihah je kot, takkan tu pon tak buleh nak sedekahkan?? Pray now ok.. Kita tolong orang, orang tolong kita..)


Haa, yang pakai tudung tu ibu den la tu.. (Mesti la, takkan yang pakai songkok tu pulak mak kau, ayo botol la).. Kalau nak cito cantik ke tak muka ibu den neh, tanyo la abah den.. Mungkin ada orang yang kate even dalam hati, "takdo la cantik mano muko mak ko tu".. Eh haram, suka kau je nak kutuk mak aku.. Biar la dia tak cantik pon, bukan dia nikah ngan abah kau, so shut your f**king mouth!! Tau la mak kau cantik macam Angelina Jolie sekali pon, pegi jahanam..  Kalau ko sendiri pon tak pernah hargai mak ko, memang rugi la ko sampai mati.. Err, emo lak.. Maaf maaf maaf.. :)

Bila aku kenang balik semua memori aku ngan ibu, memang banyak.. Pernah tengok video hari ibu from Mat Lutfi?? Yeah, sume yang die cakap tu same ngan memori aku ngan ibu.. Ibu penah kejut aku subuh guna hanger, ibu lah jugak yang recommend ubat jerawat walaupun satu pon tak menjadi, ibu jugak la yang temankan aku pergi bundle.. :) Sangat banyak sampai tak buleh tertulis dalam reban neh, cume Allah je tau bertapa sayangnya aku kat ibu.. TERIMA KASIH IBU!!!

Andai kata ibu baca reban neh, I want you to know Ibu, selagi Pos Malaysia hantar surat, selagi tu la along sayang giler kat ibu.. Bukan setakat sayang untuk hari ibu neh jer, along sayang ibu sampai syurga.... 

*Bunyi gitar... (Faizal Tahir keluar nyanyi....)



"Sampai syurga ku cintamu, hanya kamuuuuu..."

"Dan segala yang ku ada, ku berikan semua, untuk dirimu saja...."

"Ku mahu dirimu bahagia tuk selamanya....."

Okey2, tengkiu Pejal.. :) 

Den suko rambut dio time neh.. 

Ibu, see that?? Pejal Tahir nyanyi untuk ibu tu, along yang pesan kat die, kate kawan.. Dulu die la yang teman along main belakang kubur tu.. Die penah pesan kat along dulu, kalu satu hari nanti die masuk tb, die nak sangat bukak baju.. See, die betul2 bukak baju da.. I'm da first person tau hasrat die tu.. :) (Maaf bang Pejal, gurau kasar..)

"Da la itik oi, jangan nak membongak!! Kuat na ngarut ea.. "


HAPPY MOTHERS DAY!!! LOVE YOU MUMMY!!!! :) 

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari ibu kepada ibu saya sendiri, Roziah Bt. Md Yakub dan tak lupa juga to my mother in law yang berada nun disana, terima kasih kerana sudi menerima saya seadanya.. I lebiu too lah ummi.. Hehehe.. What?? Ada orang nak mengamuk aku tulis macam neh?? Pegi jahanam sama kau B*DOH!! :D Reban aku kan..


Aku jumpa gambar neh dalam fan page Anak-anak Negeri Sembilan kat fesbuk.. Cam best je gambar.. Dieorang mintak anak2 nogori neh datang STAR OF PAROI  pada 10 May neh untuk support sebab kedatangan The Red Warrior.. Apo tunggu laei?? Hoben jang hoben.. :)

THANK YOU!! :)

Saturday, April 30, 2011

Andainya lelaki tahu..

  • Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

  • Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

  • Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

  • Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

  • Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

  • Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

  • Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

  • Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

  • Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

  • Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

  • Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

  • Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

  • Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan berkerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

*****************************************************************

Terima kasih kepada someone yang membenarkan hal ini dikongsi biarpun cuma salinan dari laman lain..

Dan kalau ini la fakta sebenarnya dari seorang perempuan, terima kasih kerna memberitahu.. Baru kami memahaminya dan kami amat hargainya.. :)

** Fuyooo, itik main jiwa !!!! Heeeeee.... :)

Goodbye part 2, hello part 3!!

Piewww.... Kebabooo!!!

Today Saturday, 30 April 2011.. Secara rasminya final exam bagi kursus IM110 sesi 2011 semester kedua telah tamat.. Dan secara rasminya juga aku telah meletakkan jawatan sebagai pelajar semester 2 dan dengan yakinnya melangkah untuk menjadi pelajar semester 3 pula.. Weeeeee... :) Dan yang tak berapa nak best nye, aku still ada di bumi Kelantan neh, besok baru gerak balik Kuala Lumpur.. Damn!

Secara rasminya jugak la hari neh kali pertama aku update reban ini setelah tamat final exam.. Hehe see, aku ada alasan yang kukuh kenapa aku tak update reban neh, jangan nak mengade2 nak maki aku sebab ak tak update.. :) Ada jugak la 2-3 insan yang bertanya, "Ko tak update blog ker Zul?? Rindu la.. " Ecehcehceh.. Ngado2.. Time den post hari2, takdo sapo pon nak baco, time den tak tulis, sebok di kato rindu.. Yolah tu.. :) Huh, sian kat reban neh haa, takdo sapo datang nak jengok sejak aku lama tak update neh.. Yeah, mungkin ada yang terfikir2, kenapa sense of humor aku da kurang arr?? Entah, tak dapat nak explain doo.. Maaf la yer...

Sebenarnya banyak benda yang aku nak kongsi kat korang, tapi semua tergendala 2-3 minggu neh, buzy submit assignment, study sikit sebelum final dan seribu satu alasan lagi.. Tapi jangan risau, akan ku cerita kan satu persatu apa yang tergendala tu.. Entry kali neh pendek jer, sebagai mukadimah je untuk kembali menggegarkan reban neh.. Lagi sekali aku mintak maaf pada sesiapa yang rasa sense of humor aku tu da kurang, maaf bebanyak yer.. Den neh orang biaso joo..

Btw, tahniah kepada Raja Nur Aziemah, sahabat serta jiran lamaku kerana berjaya menjadi follower ke-50 aku.. Yeay !! *Boo, baru 50 follower da kecoh.. Eh bai, ado den kacau hidup kau ko?? Biar la den nak canang apo, reban den.. Bukan den kacau hidup abah kau.. Aduyai..

Okey, that it for now.. Sambung kegalakan reban neh pada next entry.. Thanks !! :)

:)

Thursday, March 10, 2011

Novel Versi Terengganu..

Ni baru novel!!! :) Credit to Idham Zulkifli

'Ipah, try bace tengok, buleh paham ker tak??' Hahaha.. :)

**************************

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, 

“Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.
Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi.

“I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.
Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.
“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

*****************************

Thanks and enjoy!! :)

Wednesday, March 9, 2011

Lensa and LBG : Sifu and friend..

Click click!!

Dengan rasa penuh rendah diri, aku sebagai seorang Zulfadzly Rohaizad ingin memberi seulas tabik spring kepada mereka2 ini.. Haha.. No lah, aku cuma nak cakap aku bangga dengan insan2 ini. Mereka adalah sifu serta rakan seperjuangan aku yang terlibat dalam bidang photography neh.. Mereka adalah..

Azrul Aziz a.k.a Roy

Yeah, ko memang Roy.. Selama neh kat sekolah (err, ape tu??) dulu aku tak nampak sangat ko punye semangat tu tapi sekarang aku memang salute ngan ko.. Ko dengan ko punye Lensa Production, memang tak buleh blah la.. Tahniah! Bangga kot ada kawan cam neh.. (Kuat kipas bontot neh..Haha..) Aku pon naik segan kalau nak ajak ko shoot sesama, biase la pro kan.. :) Anyway, thumbs up for you and good luck with your LP! Klik sini kalau nak info pasal Lensa Production..

Afiq Azman a.k.a Fiq

Fiq, ko ngan aku selalu je tak sekepala.. Aku cakap ko bangkang, ko cakap aku bangkang.. Haha.. Tapi sekali lagi aku mengaku kalah, ko hebat .. :) Budak poli amik electric tapi major in photography.. Haha.. Takpe, aku tabik ngan ko sebab  ko shoot ade style sendri, tak main tiru2 punye.. Lagi pulak ko join Roy dalam Lensa Production, memang layak untuk thumbs up dari aku laa.. :)

Muntadhar Sanek a.k.a Black

Budak Architecture tapi major dalam photography.. Hahaha..  Black, terima kasih atas segala nasihat anda terhadap saya.. Nasihat anda menjadikan saya semakin hebat dari hari ke hari.. Hahaha.. Bai, jangan lupa tau janji ko dulu.. Kite gi shoot sesama nanti bile ko da ready nak jumpa aku.. Kahkahkah... Sorry sifu, gurau lebih.. :) Ko ngan ko punye Alpha memang terbaik!! Thanks sifu..

Azri Hafizi a.k.a Fezy

Hehe.. Ni tak buleh nak kate sifu sangat sebab die neh still baru lagi kot.. Betol tak Fezy?? :) Takpe2, kalau baru2 nak berjinak neh bagus la.. Berlambak sifu kat luar tu, sama2 la kite timba ilmu yer.. Yeah, nampak ada progress dengan LBG Photography.. Keep it on.. Tak lama lagi buleh jadi orang besar LBG la neh.. Hahaha.. Thanks sebab ajak aku join.. Teringin nak keluar outing dengan kalian tapi apakan daya, jauh dimata... :) Gud luck for you and gud luck too for LBG Photography.. (Abang Wan, thanks untuk baju tu.. :)


*************************

Huh, sabar Pakli.. Die orang hebat, ko lagi hebat what.. Yang penting ko kene YAKIN!! :) Yakin2 gak, esok test Human Comm. weyh.. Menjawab la kau nanti.. Huhu.. :(

Saturday, March 5, 2011

Cara Nak Periksa Antivirus Kalian Berfungsi @ Tidak..

Credit to Budak Botak.. :) Thumbs up!!


Dalam dunia neh ada banyak jenis antivirus.. Abang Dzly ko neh gune Kaspersky Anti Virus 2011, yang Jackie Chan jadi duta tu laa.. Buat masa neh takde masalah lagi, menatang neh still buleh halang virus2 yang tak beradab yang cuba pecah masuk "iPad" aku neh.. Tak kesah la kalian guna antivirus jenama apa, cap kaki gajah ker, cap anak harun ke tapi kali neh kite nak try tengok sejauh mana keberkesanan antivirus korang tu, nak tengok hebat mano die buleh halang virus daripada masuk.. Benda neh takkan harmful kan lappy korang, so dunt worry.. :)

  1. Langkah pertama, buka notepad..
  2. Copy paste ayat warna biru neh dalam notepad kalian tu.. X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
  3. Lepas tu save file tadi menggunakan nama    ->   virus.com
  4. Kalau antivirus korang berfungsi, dia akan block file tu.. Kalau macam aku punye dia kene scan dulu file tu baru die sahkan file tu sebagai virus..
Kalau tak detect tu maksudnya da sampai masa untuk tukar antivirus yang lain la tu.. :)


Sekali sekala bagi maklumat kepada pembaca neh bagus jugak kan?? :)

Sekian trimas!!! :)

Friday, March 4, 2011

'Rango' si chameleon kacak..

Aku baru lepas tengok iklan neh kat tb, pastu aku ada baca pasal movie neh dalam magazine baru2 neh.. Tengok poster die pon aku da gelak, sesumpah yang comel.. Err, ke Rango neh cicak mengkarung?? :) Aku nak tengok sangat movie neh sebab "abang" aku hadiahkan suara dia dalam movie neh, Johnny Depp .. Tapi fakta yang pasti, Kelantan takde wayang!!! Hoho.. :( Saba je laa...

Rahsia yang sudah "basi"

Lalalala..

Hello everybody!! Seperti biasa, kalau takde benda sangat nak story, akan ku selitkan 2-3 benda@maklumat yang biasa kita lihat kat internet.. YA AKU COPYCAT!!! Alolaaa, jangan la press aku lagi.. Mintak maap laa... 

Okay back to the topic.. 

nampak tak?? sorry gambar kechek..


Biasa tengok kan post2 yang annoying macam neh kat wall fesbuk korang?? "RAHSIA BULAN KELAHIRAN" Anda berminat nak tau tapi malas nak klik link orang tu, kene like dulu la, kene tunggu gambar tu load la.. Kan kan kan?? So sekarang aku mudahkan korang, tak perlu klik link2 yang annoying tu kerana reban itik kini mempersembahkan Rahsia Bulan Kelahiran.. Hohoho.. :)

Aku tahu mesti ada seketul dua insan yang *tutttt* yang akan terpikir, "alah itik neh, benda neh da basi la, baru nak post..boooo!!" Well *tutttt*, do I look like i care?? Kau dengan kau punye laptop, buleh angkat kaki lambung.. :) Suka hati aku la nak post apa, biar la da basi pon, ada effect skrin laptop ko ker?? "Arhhh, laptop aku rosak sebab baca benda basi" Hade ker?? Huh.. Pada siapa nak baca, silakan.. Jangan takut, aku tak marah korang.. Enjoy dear.. :)


**********************

Rahsia Bulan Kelahiran

Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah. 


JANUARI 

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik. 
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. 
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. 
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. 
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. 
* Pandai mengambil hati orang lain. 
* Pendiam kecuali telah dirangsang. 
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. 
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri. 
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. 
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya. 
* Cukup sayang pada kanak-kanak. 
* Suka duduk di rumah. 
* Setia pada segala-galanya. 
* Perlu belajar kemahiran bersosial. 
* Sifat cemburu yang sangat tinggi 

FEBRUARI 

* Berfikiran abstrak. 
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak. 
* Bijak dan pintar 
* Berpewatakan yang mudah berubah. 
* Mudah menawan orang lain. 
* Agak pendiam. 
* Pemalu dan rendah diri. 
* Jujur dan setia pada segalanya. 
* Keras hati untuk mencapai matlamat. 
* Tidak suka dikongkong. 
* Mudah memberontak apabila dikongkong. 
* Suka kegiatan yang lasak. 
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. 
* Mudah mempamerkan marahnya. 
* Tidak suka benda yang remeh-temeh. 
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. 
* Sangat berani dan suka memberontak. 
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. 
* Pemerhatian yang tajam. 
* Suka hiburan dan sukan. 
* Suka benda yang bersifat seni. 
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. 
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul. 
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. 
* Belajar untuk mempamerkan emosi 

MAC 

* Berpesonaliti menarik dan menawan. 
* Mudah didampingi. 
* Sangat pemalu dan pemendam rasa. 
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati. 
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. 
* Suka pada kedamaian. 
* Sangat peka pada orang lain. 
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. 
* Tidak cepat marah dan sangat amanah. 
* Tahu membalas dan mengenang budi. 
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. 
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. 
* Suka berangan-angan. 
* Suka melancong. 
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. 
* Kelam kabut dalam memilih pasangan. 
* Suka dengan hiasan rumahtangga. 
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik. 
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik. 
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan 

APRIL 

* Sangat aktif dan dinamik. 
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal. 
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri. 
* Punya daya mental yang sangat kuat. 
* Suka diberi perhatian. 
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ). 
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang. 
* Sangat berani dan tiada perasaan takut. 
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah. 
* Emosi cepat terusik. 
* Cuba kawal perasaan. 
* Kecenderungan bersifat pendendam. 
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan. 
* Kuat daya ingatan. 
* Gerak hati yang sangat kuat. 
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain. 
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada. 
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu 

MEI 

* Keras hati & tegas. 
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi. 
* Pemikiran yang tajam. 
* Mudah marah apabila tidak dikawal. 
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain . 
* Perasaan yang amat mendalam. 
* Cantik dari segi mental & fizikal. 
* Tidak perlu dimotivasikan. 
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. 
* Mudah dipujuk. 
* Bersikap sistematik (otak kiri). 
* Suka berangan. 
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. 
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. 
* Daya khayalan yang tinggi. 
* Permikiran yang tajam. 
* Pandai berdebat. 
* Fizikal yang baik. 
* Kelemahan sistem pernafasan. 
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong. 
* Tidak berapa suka duduk di rumah. 
* Tidak boleh duduk diam. 
* Tidak punya ramai anak. 
* Rajin dan bersemangat tinggi. 
* Agak boros 

JUN 

* Berfikiran jauh & berwawasan. 
* Mudah ditawan kerana sikap baik. 
* Berperangai lemah lembut. 
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood. 
* Idea yang terlalu banyak di kepala. 
* Bersikap sensitif. 
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir). 
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera. 
* Bersikap suka menangguh-nangguh. 
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik. 
* Cepat marah & cepat sejuk. 
* Suka bercakap & berdebat. 
* Suka buat lawak & bergurau. 
* Otaknya cerdas berangan-angan. 
* Mudah berkawan & pandai berkawan. 
* orang yang sangat tertib. 
* Pandai mempamerkan sikap. 
* Mudah kecil hati. 
* Mudah kena selsema. 
* Suka berkemas. 
* Cepat rasa bosan. 
* Sikap terlalu memilih & cerewet. 
* Kurang mempamerkan perasaan. 
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati. 
* Suka pada barang yang berjenama. 
* Mudah menjadi eksekutif. 
* Kedegilan yang tidak terkawal. 
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan. 

JULAI 

* Sangat suka didamping. 
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki. 
* Agak pendiam kecuali dirangsang. 
* Ada harga dan maruah diri. 
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan. 
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus. 
* Sangat menjaga hati orang lain. 
* Sangat peramah. 
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. 
* Berjiwa sentimental. 
* Jarang berdendam. 
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan. 
* Tidak suka benda remeh-temeh. 
* Membimbing cara fizikal dan mental. 
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. 
* Layanan yang serupa terhadap semua orang. 
* Tinggi daya simpati. 
* Pemerhatian yang tajam. 
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian. 
* Mudah dan rajin belajar. 
* Suka muhasabah diri. 
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama. 
* Suka mendiamkan diri. 
* Suka duduk di rumah. 
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. 
* Tidak agresif kecuali terpaksa. 
* Lemah dari segi kesihatan perut. 
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet. 
* Minta disayangi. 
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih. 
* Terlalu mengambil berat. 
* Rajin dalam membuat kerja 

OGOS 

* Suka berlawak. 
* Mudah tertawan padanya. 
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain. 
* Berani dan tidak tahu takut. 
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan. 
* Pandai memujuk orang lain. 
* Terlalu pemurah & bersikap ego. 
* Nilai harga diri yang sangat tinggi. 
* Dahagakan pujian. 
* Semangat juang yang luar biasa. 
* Cepat marah & mudah mengamuk. 
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan. 
* Sangat cemburu. 
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti. 
* Cepat berfikir. 
* Fikiran yang berdikari. 
* Suka memimpin & dipimpin. 
* Sifat suka berangan. 
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat. 
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk. 
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. 
* Belajar untuk bertenang. 
* Sikap kelam kabut. 
* Romantik, pengasih dan penyayang. 
* Suka mencari kawan 

SEPTEMBER 

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur. 
* Sangat cermat, teliti & teratur. 
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. 
* Pendiam tapi pandai bercakap. 
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. 
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. 
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna. 
* Sangat sensitif yang tidak diketahui. 
* orang yang banyak berfikir. 
* Daya pentaakulan yang baik. 
* Otak bijak & mudah belajar. 
* Suka mencari maklumat. 
* Kawal diri dari terlalu mengkritik. 
* Pandai mendorong diri sendiri. 
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. 
* Suka sukan, hiburan & melancong. 
* Kurang menunjukkan perasaannya. 
* Terluka hatinya sangat lama disimpan. 
* Terlalu memilih pasangan. 
* Sukakan benda yang luas. 
* Bersistematik 

OKTOBER 

* Suka berbual. 
* Suka orang yang sayang padanya. 
* Suka ambil jln tengah. 
* Sangat menawan & sopan santun. 
* Kecantikan luar & dalam. 
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura. 
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan. 
* Sentiasa berkawan. 
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama. 
* Cepat marah. 
* Macam pentingkan diri sendiri. 
* Tidak menolong orang kecuali diminta. 
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri. 
* Tidak suka terima pandangan orang lain. 
* Emosi yang mudah terusik. 
* Suka berangan & pandai bercakap. 
* Emosi yang kelam kabut. 
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan). 
* Suka melancong, bidang sastera & seni. 
* Pengasih, penyayang & lemah lembut. 
* Romantik dalam percintaan. 
* Mudah terusik hati & cemburu. 
* Ambil berat tentang orang lain. 
* Suka kegiatan luar. 
* orang yang adil. 
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. 
* Mudah patah semangat 

NOVEMBER 

* Banyak idea dalam perkara. 
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya. 
* Berfikiran kehadapan. 
* Berfikiran unik dan bijak. 
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa. 
* Pemikiran yang tajam. 
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi. 
* Sesuai jadi seorang doktor. 
* Cermat dan teliti. 
* Personaliti yang dinamik. 
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia. 
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra. 
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran. 
* Terlalu degil dan keras hati. 
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya. 
* Tak suka marah kecuali digugat. 
* Mudah ambil berat terhadap orang lain. 
* Pandai muhasabah diri. 
* Cara berfikir yang lain dari orang lain. 
* Otak yang sangat tajam. 
* Pandai mendorong diri sendiri. 
* Tidak hargai pujian. 
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu. 
* Cuba sampai berjaya. 
* Badan yang sasa. 
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik. 
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang. 
* Suka duduk d irumah. 
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi. 
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia. 
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi. 
* Bercita-cita tinggi. 
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah 

DISEMBER 

* Sangat setia dan pemurah. 
* Bersifat patriotik. 
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. 
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. 
* Bercita-cita tinggi. 
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. 
* Seronok bila didampingi. 
* Suka bercampur dengan orang. 
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai. 
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. 
* Tidak pandai berpura-pura. 
* Cepat marah. 
* Perangai yang mudah berubah-ubah. 
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi. 
* Benci pada kongkongan. 
* Suka berlawak. 
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik 


**************************

Hey kamu tu, aku tau ada yang tak baca, sekadar roll laju2 je ke bawah.. Bosan kan sebab takde gambar?? Maaf.. :) Takpe, tak pakse baca pon.. Kepada yang baca satu2 tu, trimas la yer even benda da "basi" sekalipon.. 

List neh aku start jumpa masa Form 1 lagi, ada member aku tampal benda neh kat board belakang kelas.. Puas la aku duk ralit satu2, exited la konon time tu.. Sekarang da berpuluh kali jumpa muak dah.. :D

ItikBisik: Time dungu sekolah dulu, aku tengok list neh dulu sebelum aku nak ngorat someone.. Hahaha, cam bodoh kan?? Aku tengok personaliti makwe aku tu, die neh cam ner perangai or behavior dia, baru senang nak ejas.. Haha.. Bodo2.. (err, ak baru lepas buat macam tu tadi sebenarnya, terikut2 perangai lama.. hehe..)

Until then.. Papai.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...