Thursday, October 28, 2010

Mood: Study ----- Problems: Not In Mood !!

Itik disumpah menjadi beruang..

Sahabat Rimba..

Siapa sebelah kiri tuh??

Inilah aktiviti aku bile ketika semua student Uitm Kelantan sedang khusuk menghafal, membaca, membuat nota, tulis toyol, dan segala benda2 positive yang sering berlaku semasa minggu Final Exam, aku tak dapat menerimanya… Dieorang sume ni aku yang pakse takyah study dan mereka terpengaruh dan ikutla aku buat benda2 tak berfaedah macam neh..GILA.. serabut aku ngan sume bende nih.. time tu la baru nampak bertapa bertapa tidak bersedianye mereka nih.. baru la nak sibuk2 bukak buku, padahal selama nih tak penah pon tau kat mane simpan buku tuh, baru nak sibuk2 cari nota yg dulu2, padahal tak pernah buat nota pon..

Wahai sahabat2 ku, dongar sini den nak kobar, yang penting mase jawab soalan tu nanti adalah “PAHAM SOALAN”. Takyah bace buku pon takpe.. Kalau da paham soalan, jawab ikut logic je..konpom  lulus.. Cayolah.. Hahaha..  Sape ikut ckap aku, korang memang mengagumi aku kan?? Ikut je nasihat aku macam nasihat pakar..

Takde lah, sebenarnye cara belajar ni terpulang ikut care masing2, ade yang buleh belajar sambil sumbat telinge ngan earbuds pastu pasang lagu Horryfied walaupun tak paham ape sebenarnya mesej yang cube disampaikan Pok Jat.. Ada jgk yang buleh blaja sambil golek2 atas katil pastu terlelap sambil peluk buku yang kononya dikatakan buleh dapat keberkatan ilmu kalu tido ngan buku.. Sedar pagi2, tgk buku bawah kaki, mano nak dapat keberkatannye tuh?? Ada jgk yang jenis kene blaja atas meja, badan kene straight, postur badan kene betol, tak buleh degar bising2, da macam robot pon ade, fokus3… Ade macam2 cara utuk blaja neh janji individu tu buleh focus..

Kalau nak tanye pendapat aku la, cara yang paling best belajar ialah duk atas meja kerusi, buku atas meja, kaki sebelah naik atas kerusi, benda yang penting kene ade atas meje: buku, kertas kosong, note, pencil sahaja, handphone (tkut2 awek call ker) dan yang paling penting kene ade ialah MAKANAN @ KUDAPAN.. Pada sesiapa yang tak tahu, kudapan adalah singkatan untuk “kuda makan papan” bak kat ibu aku.. Syok doh bile time blaja pastu mulut ko duk nguyah3, tak ilang focus kalu ngunyah, kalu dengar music hilang focus, rase nak nyanyi  kan?? Itu cara aku la, cara korang mesti lain2 kan?? Takpe2, janji skor..

Hmm..azan subuh suda berkumandang.. “Asolatu khairum minannaum…” Solat itu lebih penting dari tidur.. Tapi aku tak tido pon, kira aku orang2 yang beruntung..hehe..Dah la..da penat tangan aku junjung laptop “pemotong sayur” neh  semata2 nak dapatkan line..Gong.. Nak gi solat metar, pastu sambung fb pulak, kul 8 a.m nanti baru tido..Huhu.. Mata dan mindaku memang hebat.. Thank you Allah..  -__-

“Imam, jap ye…orang nak tutup laptop la neh, nanti orang bentang sejadah tu..jap tau…” Asalamualaikum.. ^_^
Hehe..

Location: Bilik Nik

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...